Хю Хефнър, легендарният основател на списание Playboy, е починал в дома си Playboy Mansion от естествена смърт на 91-годишна възраст, съобщиха в изявление от Playboy Enterprises в сряда.

Списание Playboy бе основано преди повече от 60 години, за да създаде нишово мъжко издание, което съчетава снимки на голи жени с по-задълбочени статии и интервюта, разказват от investor.bg.

Твърди се, че Хефнър основава списанието със 600 долара и още 1 000 долара, взети назаем от майка му. Първата двойна страница, белег на месечното списание, е била с Мерилин Монро.

„Баща ми живя изключителен и въздействащ живот като медиен и културен пионер и водещ глас зад някои от най-значимите социални и културни движения на нашето време в защита на свободата на словото, гражданските права и сексуалната свобода", казва Купър Хефнър, главен творчески директор и син на Хю, в изявление.

"Той определи начин на живот, който е в основата на марката Playboy, една от най-разпознаваемите и трайни марки в историята", казва младият Хефнър.

„Хефнър имаше прогресивен подход не само към сексуалността и хумора, но и към литературата, политиката и културата", се казва в изявлението, наричащо "Playboy Interview", или обширната дискусия между известен човек и интервюиращия, стандартна процедура".

Хефнър също така води битки за свободата на словото в САЩ, като измина целия път до Върховния съд, след като пощенската служба на САЩ отказа да доставя неговото списание, се припомня в изявлението.

Въпреки че списанието успя да вдъхнови и да се впусне в „сексуалната революция" през 60-те и 70-те години, през последните години то се бореше с трудната конкуренция от страна на безплатната онлайн порнография.

За кратък период от средата на 2016 г. до началото на 2017 г. списанието експериментира с избягване на голота, преди да се върне към предишната си формула.