Какъв празник почита православната църква на 11-ти ноември? Кой празнува имен ден на този ден?

Ето кой празнува имен ден на 11-ти ноември.

На 11-ти ноември православната църква почита паметта на Свети мъченик Виктор.

Според преданието той бил войник през 2-ри век - по време на управлението на Римската империя от Марк Аврелий. Той накарал всички войници да дадат в жертва по едно животно. Но християнската вяра на Виктор не му позволил да го направи и той отказал да се подчини. След това той бил жестоко измъчван, за да се прекършат духът и вярата му, но той устоял на всички мъчения.

Вярата му в Иисус му помогнала да премине невредим през всички изпитания. Това разгневило управляващите и той бил обезглавен.

Днес българската православната църква почита паметта и на Св. Мина, който е покровител на семейството и жената.

Светецът, известен като чудотворец и закрилник на сираците и бездомните, се смята и за патрон и покровител на всички народни лечители, знахари, воини, както и на хората, поели на дълъг път. Светецът закриля жените, които на този ден се молят пред иконата на св. Мина за здраве на децата си, както за радост и благополучие на своя дом.

Св. Мина бил войник в Египет, изповядвал християнската вяра и служил във войската. За вярата си, след мъчения, той бил посечен с меч през 296 година.
В народните представи св. Мина пък бил господар на вълците, които трябвало да пуска и да прибира. Неговият празник бележи средата на така наречените Вълчи празници – от Архангеловден до Коледни Заговезни – времето, в което вълците бесуват.

Свети Мина закриля още самотните жени и женската чест (необвързани и вдовици), помага при откриване на изгубени вещи, за правилното решаване на проблеми от различно естество и намиране на душевен покой.
Смята се, че светецът лекува различни заболявания.

Днес своя имен ден празнуват всички, носещи имената Виктор, Виктория, Мина, Минчо и Минка, Минко. Бъдете здрави, успешни и щастливи!