От Делимано България тази година решихме да се подготвим на време за Великден, за да бъде всичко перфектно!

Ще ти припомним някои от любимите на всички традиции и какво символизират те. Ще ти предоставим и възможност да спечелиш награда. Само трябва да споделиш с нас твоята любима или нетрадиционна рецепта за Великденски козунак във формата за участие под текста, а на 27.04.2016г. да очакваш имената на печелившите.

Наградите, които ще раздадем на четирима от вас, са:

• Една кафе машина с кана Делимано

• Три кухненска престилки Делимано

За перфектно приготвен козунак ти предлагаме да използваш Стоун Ледженд 2 в 1 - тава и тенджера, която е от традиционни естествени материали – камък и емайл. Само този месец можеш да вземеш Стоун Ледженд 2 в 1 с 60лв.отстъпка, за да се подготвиш за Великден. При готвене със Стоун Ледженд 2 в 1 топлината се разпределя равномерно по повърхността на съда, а приготвяната храна запазва сочността, витамините и естествения си аромат. Приготвяш здравословни ястия само с капка мазнина без залепване, а храната има традиционния вкус като изпечено върху истинска каменна плоча ястие. Защото е важно да запазиш истинския вкус на традицията на Великден!

Възкресение Христово е сред най-светлите християнски празници, това е и причината той да бъде обвързан с много християнски семейни традиции. Ден, който хората прекарват със своето семейство и най-близки хора. Великден наближава и е време да се приготвим за него.

Помниш ли като беше дете как нямаше търпение този ден да дойде? Няма абсолютно никаква причина да не изживееш това чувство отново! Подготви всичко необходимо- украсата, приготви невероятна храна, покани близките си хора на гости и се наслади на любимите Великденски традиции.

Великденската украса е част от традицията. Тъй като Великден винаги е в началото на пролетта, домовете се украсяват с разноцветни цветя, украшения, включващи зайчета, яйца и други. Заекът е считан за символ на плодородието и изобилието.

Любимите ти кулинарни изкушения са от основно значение и ако семейството ти празнува Великден, най-вероятно трапезата ви винаги е била доста богата на празника. Това не е учудващо, имайки се предвид, че преди Великден много хора постят и по време на празника могат да се насладят на кулинарните изкушения. А кои са ни любимите?

Многоцветната дъга на Великденските яйца е дългоочакван момент за всички. Традицията повелява да се боядисат яйца в червен цвят, който символизира кръвта на Исус Христос, а в днешно време се оцветяват по най-различни начини и шарки. Най-хубаво е, когато цялото семейство вземе участие в боядисването.

Както знаеш има безкрайно много техники за боядисване на яйца. Можеш да ги направиш едноцветни и по-късно се добавиш стикери с различни изображения. Или да използваш добрата стара техника на оцветяване на яйца в памук, комбинирайки различни цветове като може да добавиш и листо, което да заеме неговата форма. Друг популярен метод е да се рисува с топъл восък от свещ върху сварените яйца.

Игрите с яйца. Състезанията с яйца, за да се отличи бияч са любима част както на децата, така и на възрастните. В някои страни има традиция яйцата да бъдат скрити на различни места, а децата да ги търсят.

След дългите пости на трапезата важно място заема месото. В някои страни е традиционно да се консумира шунка. Пушената шунка се сервира на традиционната Великденска закуска. Прието е и в навечерието преди Великден, когато всички са на църква, в кошница да бъде взета храната и да бъде благословена в Божия храм. В България агнешкото месо е неизменна част от трапезата. Приготвя се различно във всеки дом, но най-често се гарнира с ориз, картофи и зеленчуци. По възможност се приготвя на пещ.

Козунакът! Козунакът е задължителен щом настъпи Великден. Подготовката му никак не е лесна, изисква време и сръчност. Освен всичко това, необходима е и креативност. Кулинарните майстори през годините са създали различни интересни и вкусни рецепти, разнообразяващи съставките в прекрасния десерт. Някои са с шоколад, други със стафиди, трети са трицветни и още много други вариации.

Не случайно нашето предизвикателство към теб е да ни изпратиш своята любима и нестандартна рецепта за козунак! Най-интересните рецепти ще бъдат публикувани на сайта на Делимано България и Dama.bg, a най-добрите сред тях ще бъдат наградени!