Копнеете ли за дълга коса, но сте нетърпеливи да чакате тя да порасне дълга и блестяща?

Максималната скорост, с която расте косата ви, може да бъде генетично определена. За повечето хора това е приблизително 1-2 см на месец и не може да се направи кой знае какво, за да се ускори. Но със сигурност можете да предприемете стъпки, за да сте сигурни, че вашата коса ще расте с оптималната си скорост. 

Грижата от корените до краищата на косата и подхранването ѝ отвътре навън зависят от правилните грижи и продукти. 

Здравият скалп означава ли здрава коса?

Скалпът е средата, в която расте косата. Затова грижата за скалпа е от съществено значение, ако искате косата да расте дълга и силна. Скалпът трябва да се почиства редовно, ежедневно да се тонизира и поне веднъж в седмицата да се прилага маска. 

Трябва ли да приемате добавки за стимулиране на растежа на косата?

Осигуряването на здравословни нива на определени минерали ще насърчи растежа на косата и ще помогне за предотвратяване на накъсването ѝ. 

Кои са най-добрите добавки за косата?

Фулвинова киселина: осигурява значителна дебелина на косата и подобряване на състоянието ѝ. 
Желязо: Недостигът на желязо засяга 15% от населението на света, така че е важно да се уверите, че не сте част от тази група, като приемате висококачествена добавка от желязо. 
Биотин: Косата е съставена главно от кератин, така че дефицитът на биотин може да доведе до загуба на коса. 

Кои продукти ще подобрят растежа на косата най-много?

Косата няма да израсте да определена дължина, ако се накъсва. Струва си да се инвестира в продукти, които ще заздравят косата и ще я поддържат в отлично състояние. За да се сведе до минимум накъсването, използвайте поне веднъж седмично медицински шампоан . Той заздравява косъма като го овлажнява, подобрявайки еластичността и засилвайки здравината. 

Начинът на хранене влияе ли на растежа на косата?

Здравословната диета е толкова важна за здравето и външния вид на косата, колкото и за кожата. Протеините и сложните въглехидрати са ключа към поддържането на добър цикъл на растежа на косата, затова се уверете, че те присъстват в ежедневното ви меню. 

Пиенето на достатъчно количество вода също е от голяма важност за доброто състояние на косата. 

Ако пиете прекалено много алкохол и пушите, вероятно ще засегнете нивата на витамин С в организма си, а той помага на тялото да абсорбира желязото, което е необходимо за растежа на косата. Приемайте витамина като добавка или хапвайте повечко киви, портокали, броколи и брюкселско зеле. 

Витамини D (намира се в листни зеленчуци и канела) и E (в бадеми, сладък картоф и авокадо) също ще подобрят състоянието на косата. 

Колко често трябва да режете косата си, ако искате тя да расте по-бързо?

Според водещи фризьори, най-добре е да се подстригвате на всеки три месеца, но само с премахване на краищата, без да се отнема от дължината. Използвайте препарати за топлинна защита за косата си, когато използвате сешоар или маша. Ако все пак не може да се лишите от ползвате на преса, то изберете такава, обогатена с арган или кератин.