Бъдни вечер е вечер на тишина, смирение и домашен уют. Трапезата е постна, но богата на символика – всяко ястие носи пожелание за здраве и изобилие. Сред най-обичаните празнични вкусове е постният тиквеник – сладък, ароматен и изпълнен с топлина, точно като самия празник.

Тиквата символизира плодородие и благополучие, а орехите – сила и дълголетие. В съчетание с канела и тънки кори, тиквеникът се превръща не просто в десерт, а в част от коледната магия. Вярва се, че ако тиквеникът е добре изпечен и сладък, годината ще бъде спокойна и благословена.

Рецепта за класически постен тиквеник

Необходими продукти:

- 1 пакет фини кори за баница

- около 700–800 г тиква (настъргана)

- 150 г захар (или мед по желание)

- 100 г смлени или ситно нарязани орехи

- 1 ч.л. канела

- 1 ванилия (по желание)

- 80–100 мл олио

- пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

Настърганата тиква се отцежда леко и се смесва със захарта, орехите, канелата и ванилията. Вземат се по две кори, напръскват се с малко олио и се разпределя част от плънката. Корите се навиват на руло и се подреждат в намазнена тава. Готовият тиквеник се полива с останалото олио. Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса около 40–45 минути, до златист цвят.

След изваждане се оставя леко да изстине и се поръсва с пудра захар.

Тиквеникът се поднася с любов и търпение – така, както повелява традицията. Най-вкусен е, когато е споделен с близките, в тиха вечер, осветена от свещ и добри мисли.