На трапезата на Бъдни вечер е задължително да поднесем пита. Поверието изисква питата да е домашно приготвена – тъй като представлява символично жертвоприношение. Украсява се с кръстове, кръгове и цветя – символ на плодородието.
В нея се замесва пара, за да покаже кой ще е късметлията през годината. Някъде пъхат и дрян за здраве. В ястията за празничната вечеря се включват основно храни, които набъбват при варенето: жито, боб, леща, ориз, сухи пиперки, ошав, стафиди. Те са символ на зачатието, на бременността и раждането на новия живот.
Предлагаме ви няколко интересни рецепти:
Содена питка
Необходими продукти:
• 2 и 1/2 ч.ч. брашно
• 1 ч.л. сол
• 1 ч.л. сода за хляб
• 1 с.л. оцет
• 3 с.л. олио
• паричка и върбова клонка
Содата се погасява в оцета. Брашното се пресява и се прави кладенче. В него се слагат солта и олиото и при бавно добавяне на 1 ч.ч. хладка вода се замесва меко тесто. Овалва се в брашно и почива 10 минути. В тестото се поставят паричката и върбовата клонка, завити във фолио. В намазана с олио тавичка с ръце се оформя питка, като се оставя малко тесто за украса. С вилица се набожда цялата питка, за да не се пукне. Намазва се с олио или масло по ваш избор и се пече 30-35 минути на 180 градуса. Като се извади от фурната, се напръсква с вода и се завива с кърпа, за да омекне.
Традицията повелява, че при който се падне паричката, той ще носи парите и ще се грижи за дома.
Баница с ябълки
Необходими продукти:
• 1 пакет кори
• 250 гр захар
• 1 кг ябълки
• канела
• олио
Настържете ябълките на по-едро ренде и ги овкусете със захарта и около 1 с.л. канела. Намаслете тавичка и на дъното сложете една кора. Поръсете с 1 с.л. олио и сипете от сместа с ябълки. Отново полейте с малко олио и намачкайте няколко листа отгоре. Следват олио, ябълки и намачкани кори до изчерпване на продуктите. Най-отгоре се завършва с кори. Полейте с олио, нарежете баницата на парчета и печете в загрята фурна до готовност. След изпичането я задушете с кърпа за около 30 минути.
Бобена салата
Необходими продукти:
• 1 ч.ч. боб по избор
• 1 голяма или 2 малки глави червен лук
• 1 връзка пресен магданоз
• 40 мл зехтин/олио
• 15 мл оцет
• сол на вкус
Накиснете боба за една нощ във вода. Така ще се свари по-лесно. На другия ден сварете боба, като изхвърлите първата вода 5 минути след като е кипнала. Не подсолявайте докато се готви, защото зърната ще останат твърди и няма да уврат хубаво. Отцедете боба от водата и го изсипете в купа. Нарежете на ситно лука и магданоза и ги прибавете към боба. Овкусете със зехтин, оцет и сол на вкус. Гарнирайте по ваш избор и сервирайте.
Постни зелеви сарми
Необходими продукти:
• 300 грама бял ориз
• 1 глава лук
• 3 с.л доматено пюре
• 50 грама стафиди
• 50 грама орехи
• 1 морков
• 2 скилидки чесън
• черен пипер, чубрица, мащерка, червен пипер
• зехтин и олио
• около 10 бр. листа от кисела зелка
• 150 грама ситно нарязано зеле
Главата лук и морковът се нарязват на ситно. Добавя се малко зехтин заедно с червения пипер Прибавя се ориза, подправките и скилидките чесън. Съвсем леко се запържва за не повече от 1 минута. Добавят се доматеното пюре, стафидите и орехите и се оставят за още 3-4 минути на котлона. Сармите се завиват с охладената смес в зелевите листа. На дъното на тенджерата се застила ситно нарязаното зеле. Сармите се подреждат отгоре на два реда и се заливат с около 40 мл олио и вода. Ако готвите в обикновена тенджера, водата трябва да ги покрие. В уреда за бавно готвене слагате 1,5 пъти количеството на ориза. Съдът се захлупва и се готви на слаб огън.