Бъбреците, а също и пикочният мехур, са изключително чувствителни към промените в психоемоционалното състояние на човек. От огромно значение е да се храним здравословно, да спим достатъчно и да се грижим добре за тях- ето защо.

Как емоциите увреждат здравето ни

Бъбреците не са само отделителни органи - те регулират обмяната на веществата, концентрацията на електролити, кръвното налягане, отговарят за минералното хранене на всяка клетка, за нивото на водата, поддържат киселинно-алкалното равновесие и др. Но освен това бъбреците са орган на партньорството и любовта според традиционната китайска медицина. Тези органи и т. нар. „бъбречен огън” поддържат доживотната жизнена енергия, която получаваме по рождение и която определя скоростта, с която остаряваме. Знаете ли, че всяка втора жена по света страда от цистит, а при всяка трета заболяването рецидивира и се появява пак? Причините за инфекциите се дължат на особеностите на женския организъм. Понякога е свързано с нарушение на чревната микрофлора с наличие на Ешерихия коли, друг път – с хламидии и др. Днес честотата на заболяванията на бъбреците и пикочния мехур нараства заради начина ни на живот – модата на голия кръст и търсенето на прохладно място през лятото до климатика.

От гледна точка на натуропатията, всяко заболяване на пикочо-половата система е свързано с енергията на бъбреците. Така например влошените партньорски отношения, душевните тревоги и стресът отслабват бъбреците. Скритите емоции, неизплаканите сълзи и тъгата пък рефлектират върху здравословното състояние на пикочния мехур. Така често пъти психологическата причина за поява на цистит, е душевната болка и неизплаканите сълзи.

Kак да си помогнем, ако циститът и инфекциите вече са ни навестили?

Признайте си – колко от вас, дами, са прибягвали до употребата на антибиотици при поява на цистит? А колко от вас са се сблъсквали с неприятните странични ефекти, повторение или усложнения? Оказва се, че има начин да се лекуваме ефективно като щадим организма, а също така и да се предпазим от рецидиви. Немското фитотерапевтично лекарство Солидагорен представлява комбинация от три билки: жълт енчец (Солидаго), пачи очиболец и полски хвощ. Солидаго е доказана от хилядолетия лечебна билка за бъбреци, пачият очиболец е популярен в народната медицина като билка при крампи, а полският хвощ има диуретично и стимулиращо обмяната на веществата действие. Тяхната тройна сила за лечение на цистит не позволява на бактериите да се прикрепят към лигавицата на пикочните пътища, облекчава паренето, честото уриниране и болката и има мощно противовъзпалително действие. Освен това подпомага оздравителния процес, ако се е наложило антибиотично лечение и предпазва от чести повторни инфекции. Солидагорен поддържа слабата киселинност на физиологичното pH, която е така важна за естествената защита. Билковият продукт действа ефикасно при цистит, профилактично при камъни в пикочния мехур и пясък в бъбреците. Помага при свръхактивен пикочен мехур, когато има постоянно желание за уриниране и е ефективен и при нужда от лечение с катетър или лечение на Кандида албиканс (вагинални гъбички), като допълваща терапия.

Ето и как да използваме Солидагорен за лечение на най-честите оплаквания и проблеми:

- При остър цистит - най-добрият начин е приложение на следната терапия: прием за първия ден - 3 пъти по 30-40 капки, разтворени в голямо количество топла вода. На втория ден се преминава към доза 20 капки 3-4 пъти дневно, докато напълно отшуми инфекцията. После веднъж дневно по 10 капки в течение на месец, за да се постигне пълно изчистване.

– При бъбречни патологии, микози, цистити и др., приемът е 3 месеца по 5 капки на ден, препоръчва се да е в часовете между 15 и 19 ч.

- При чести възпаления на пикочния мехур - препоръчва се лечение със следните Шуслерови соли: при тъмна урина (червеникаво-кафява), повишена температура, позиви за уриниране с болки и парене – Шуслерова сол №12 калциев сулфат; ако урината е тъмна, мътна, с наличие на гной – сол №9 натриев фосфат; при хронично възпаление и бяла слуз в урината – сол №4 калиев хлорид; ако при уриниране се забелязва гъста бяла слуз с парене се редуват соли №3 железен фосфат и №8 натриев хлорид. Комбинацията Шуслерови соли на Немския хомеопатичен съюз (DHU) за общо укрепване на бъбреците е: №4, №8 и №10. При лечение на хронични проблеми солите се приемат по 3-5 таблетки от всяка сол дневно. Острите състояния изискват чест прием – през 30-60 мин. по 1 табл. от съответната сол. При пясък и камъни в бъбреците ефективно помага следната комбинация соли: №1, №9, №10 и №11. За облекчаване на болките и спазмите използвайте сол №7 магнезив фосфат, като 10 таблетки се разтварят в чаша топла вода и течността се пие бавно на малки глътки.

- При остри или хронични възпаления е важно ежедневното измиване на гениталната област с умерена температура на водата.

Разбира се не забравяйте, че употребата на презервативи при полов контакт предпазва в еднаква степен и мъжа, и жената от инфекции на пикочните пътища. Веднага след полов контакт е добре да се уринира! Тренирането на мускулите на пикочния мехур и тренирането на тазовото дъно също имат благотворно влияние върху пикочната система. Така например, ако при внезапен позив за уриниране нямате тоалетна в близост, опитайте да останете прави и се повдигнете за няколко секунди на пръсти, напрегнете тазовото дъно за 15-20 секунди или седнете (приклекнете) и кръстосайте крака. Пийте достатъчно течности - поне 2 литра вода дневно и се откажете от употребата на кафе, черен чай и алкохол, за които е доказано, че дразнят пикочния мехур. Обличайте се топло и предпазвайте областта на кръста. Стремете се краката ви винаги да бъдат топли, не стойте на течение, а ако сте премръзнали, при първа възможност се облечете топло, пийте чай и си направете топла вана на краката.