Какъв празник почита православната църква на 14-ти октомври? Кой празнува имен ден на този ден?

Ето кой празнува имен ден на 14-ти октомври.

На 14-ти октомври православната църква почита паметта на Петка Българска или преподобна Параскева.

Света Петка се смята за закрилница на децата и дава началото на почитта към семейството и рода.

Петковден се смята за деня, в който се отбелязва краят на топлото време и настъпването на зимата.

Традиции и обичаи

Според обичаите на Петковден се заплождат домашните животни. През това време жените не бива да подхващат никаква работа, за да бъде здрав добитъкът.

Преподобна Параскева е покровителка на плодовитостта и брака. На този ден се месят колаци и най-големият се нарича на Света Петка. Къщата и хлябът се поръсват със светена вода и всички в дома трябва да се поклонят трикратно на погачата.

Празникът на Света Петка се смята за повратен и смята, че какъвто човек първи влезе в къщата, такъв ще е късметът през цялата година.

На този ден на трапезата се сервира курбан чорба, сарми, овче месо, яхния с праз.

Дните между Петковден до Димитровден и се наричат Мръсните Погани дни, както и "вълче или вампирско погано". Тези 12 дни се смятат са сакрална граница между старата и новата година. През тези дни по човешките земи бродят отвъдни същества, а светът е опасен и хаотичен.

Според поверието ако на този ден грее слънце, овцете се скупчват на едно място и листата на дърветата все още не са окапали, можем да очакваме, че зимата ще бъде тежка и с много сняг.

До 26-ти октомври (Димитровден) не се работи с вълна и не се шие. Вярва се, че ако човек облече дреха, която е шита между тези два големи празника, ще се разболее.

На 14-ти октомври имен ден празнуват Петка, Петкан, Петко, Петра, Петрина, Петрана Петкана, Петрия, Петричка, Пенко, Пенка, Парашкева, Парашкев, Параскев, Параскева. Желаем ви много здраве, щастие и успехи!