Този вкусен и семпъл Кекс с плодове е идеален за празничната трапеза, внасяйки топлина и радост в дома ви.

Великденските традиции в много култури включват сладкиши, обогатени със сушени плодове, особено стафиди, които символизират изобилието, плодородието и просперитета.

Стафидите със своята сладост и богат вкус се добавят към сладкиши, за да напомнят на общността за надеждата и обновлението, които Великден, празникът на възкресението, носи.

Пригответе този сладкиш за няколко минути и се насладете на празничните моменти с любимите хора на чаша чай или кафе! Ето какво ви трябва за пухкавия и много вкусен Великденски кекс с плодове:

Продукти:

- 300-400 г сушени плодове и ядки (2-3 чаши)
- 225 г масло (1 чаша)
- 150 г захар (¾ чаша)
-  3 яйца
- 225 г брашно (1 ½ чаша)
- 1 ½ чаена лъжичка бакпулвер
- 60 мл мляко (¼ чаша)
- 2 чаени лъжички ванилов екстракт
- ½ чаена лъжичка бадем есенция (по желание)
- глазирани череши (за украса по желание)


Забележка: Мерителната чашка е с обем 240 мл. Препоръчителна тава за печене: 25 x 11 x 6 cm (3 Lb) или кръгла форма за торта с гъвкав ръб (среден размер).

Приготвяне:

- Загрейте фурната на 170 °C.

- Намаслете тавата за печене или я постелете с хартия за печене.

- В голяма купа разбийте с миксер 225 г масло и 150 г захар за около 3-4 минути, докато сместа стане кремообразна и светла.

- Добавете 3 яйца едно по едно, като разбивате по 1 минута след всяко яйце.

- Добавете 225 г брашно и 1 ½ чаена лъжичка бакпулвер.

- Разбъркайте за кратко с шпатула или с миксер на ниска скорост.

- Добавете 2 чаени лъжички ванилов екстракт, ½ чаена лъжичка бадемова есенция (по избор) и 60 мл мляко.

- Разбийте още 20 секунди, докато сместа се обедини.

- Внимателно разбъркайте с шпатула 300-400 г сушени плодове и ядки, като ги разпределите равномерно в сместа.

- По желание добавете отгоре глазирани череши или ги разбъркайте в сместа.

- Прехвърлете сместа в подготвената тава/форма.

- Печете в предварително загрята фурна на 170 °C за 50-60 минути или докато клечка за зъби, забодена в центъра, излезе чиста.

Оставете сладкиша да изстине, преди да го разрежете. Сервирайте го с чай или кафе и се насладете на празничната атмосфера на Великден!