Сложен въпрос. С не толкова сложен отговор.

Наличност

Значи... понеже технологията се е развила до такава степен, че да можете във всеки един момент да чуете любим човек, да го попитате как е, какво прави, че дори и да го видите, затова все по-рядко излизате с хора в реалния свят и комуникирате с тях предимно виртуално? И виновникът е Уатсап, Вайбър или Фейсбук? Крайно несериозно. Не оправдавайте собствения си мързел с удобствата на времето, в което живеем. Който предпочита контактът лице в лице, просто го практикува, без да се оправдава, че е уморен и иска да си лежи вкъщи.

Зяпането в телефоните

Да, сега мнозинството в метрото и по спирките си гледа телефоните. И това е лошо, защото? Едва ли има по-голяма продуктивност във взирането в собствените обувки или размяната на неловки погледи с непознати. Днес си зяпат телефоните, преди години са чели вестници. Разликата е в точката на концентрация.

П.П. Когато приятелите ви са забили нос в екрана, вместо да говорят с вас, е време да преосмислите излизанията си с въпросните лица.

Може би

Да, може би ако нямаше телевизия, щяхме да четем повече. Може би ако нямаше видеоигри, децата щяха да играят повече навън. Може би ако нямаше интернет, щяхме по-малко да си губим времето.
По същата логика, ако нямаше безалкохолни напитки, хората щяха да пият повече вода. Ако нямаше бургери и дюнери, щяха да ядат повече зеленчуци.
Бедата не идва от разнообразието, а от личния избор.

Фейсбук

Понеже се твърди, че Фейсбук е страшният клюкарник, нека да уточним разни неща.
Никой не ви кара да имате Фейсбук.
Никой не ви кара да се отбелязвате във всяко заведение.
Никой не ви кара да анонсирате работното си място.
Никой не ви кара да обявявате връзката си публично.
Никой не ви кара да се снимате всеки ден.
Никой не ви кара да сте приятели с хора, с които не искате и които смятате за потенциални клюкари.
Нали?

Kъде сте родени, в кой град живеете и какво сте завършили е крайно некомпрометираща информация, която не е толкова вълнуваща, за колкото я смятате. Стига с тази параноя. Никой не ви е подгонил "личните данни". Каквото може да се научи от профила ви, е доброволно предоставено на останалите от вас самите.

Живеем във век, който ни позволява във всеки един момент да имаме достъп до неограничена информация, да се учим, да се обогатяваме и развиваме. Не, технологията не ни прави асоциални. Тя ни предоставя повече възможности. Който си е асоциален и интровертен, ще си е такъв и без смартфон в джоба.

Проблемът не е в социалните мрежи и всевъзможните апликации за комуникация. Проблемът е само и единствено в това как точно ги използвате.