Телата ни се състоят от до 60% вода и пиенето ѝ достатъчно през целия ден е от съществено значение да имаме блестяща кожа, да поддържаме здравословно тегло и да изхвърлим токсините от тялото си. Това дори влияе на настроението ни и способността ни да учим. Но получаването на достатъчно течности е много повече от просто пиене на 8 чаши вода на ден.

Вярваме, че проследяването на приема на вода не е лесно, но не трябва да бъде и сложно. Затова ще ви разкажем за списък с грешки, които може да ви попречат да останете правилно хидратирани.

1. Пиете вода след тренировка

Въпреки че е вярно, че пиенето на вода след посещение на фитнеса помага за хидратация, също така е важно да пиете достатъчно преди и по време на тренировка. Ако започнете тренировката си почти дехидратирани, ще губите още повече течности, докато тренирате, и това може да е опасно за психическото и физическото ви здраве. Но не е нужно да се придържате само към водата, за да възстановите баланса на течностите. Кокосовите напитки, черния и зеления чай и дори шоколадовото мляко ще ви хидратират също толкова добре, колкото и водата.

2. Мислите, че кафето и чаят не се броят

Сутрешната ви чаша кафе или чай може да служи като леко хидратираща напитка. Въпреки че тези напитки съдържат най-вече кофеин, все пак добавят към количеството течности, които получавате всеки ден. Пиенето на около 3,5 чаши кафе на ден ще ви поддържа толкова хидратирани, колкото пиенето само на вода, според едно проучване.

3. Ядете твърде малко сол

Въпреки че храненето с високо съдържание на натрий може да дехидратира тялото, той поддържа баланса на течностите в него. Естествено губим натрий и други микроелементи чрез потта, а водата и натрият трябва да бъдат заменени.

4. Пиете 8 чаши вода на ден

Този популярен съвет невинаги е точен. От колко вода се нуждаем зависи от различни фактори на начина на живот, като например колко сме активни физически, какво ядем, къде живеем и други. За да изчислите количеството вода в литри, от което тялото ви се нуждае ежедневно, умножете теглото си в килограми по 0,033.

5. Първо пиете чаша вода сутрин

Губим телесни течности по време на сън и дори да пием достатъчно вода преди лягане, ще почувстваме жажда до следващата сутрин. Но пиенето на вода на гладно не е най-ефективният начин за хидратиране. За телата е по-лесно да я усвояват и задържат, когато има други хранителни вещества. Така че, ако се опитвате да поддържате баланса на течностите, пийте вода с лека закуска или вместо това изпийте чаша портокалов сок или мляко.

6. Пропускате да пиете вода по време на тренировки

Когато тренираме, телата ни губят вода чрез пот и дишане. Поддържането на хидратация по време на тренировка е важно за регулиране на телесната температура и кръвното налягане. Фитнес експертите препоръчват да пием от 200 до 300 милилитра на всеки 10 до 20 минути по време на тренировка.

7. Забравяте за богатите на вода храни

Много плодове и зеленчуци се отчитат към общия прием на течности. Някои от тях, като домати, диня и краставици, също са богати и на калий, който помага на тялото да остане по-дълго хидратирано.

Правили ли сте някоя от тези грешки? Колко вода пиете на ден?