Това е традиционната питка, която правим по празниците. Нея я месим на Коледа, а за Бъдни вечер правим содена питка. Разбира се всички от семейството предпочитат тази
Необходими продукти
500 мл мляко
3 бр. яйца
1 с.л. сол
1 с.л. захар (до 3 лъжици максимум)
1/2 кубче мая
брашно от София Мел около 1,200 кг.
Начин на приготвяне
Маята се размива с топлото мляко, като прибавяме захарта, солта, двете яйца + един белтък (жълтъкът се оставя за намазване на питката). Добавяме и брашно до получаване на рядка каша. Всичко това поставяме в тенджера, похлупва се и се поставя на топло да втаса. Аз лично затоплям фурната и оставям сместа вътре. Когато увеличи обема си се поставя в приготвеното кладенче от брашното. Започва омесването като брашното малко по малко се придърпва към тестото. Трябва да се чувства тестото меко, нежно и пухкаво, а не твърдо. Разделя се на три части. Разточва се първата част, намазва се с краве масло. После се разточва втората топка и се слага върху първата . След това идва ред на третата топка. Разточва се и се слага върху другите. Навиват се на руло и се нарязват на парчета като трапец и се подреждат в намазнена тава под форма, която искаме. Оставя се да втаса и се покрива с кърпа, за да не изсъхне . Втасалата питка се маже с разбъркания жълтък с малко олио или зехтин. Пече се около 20-30 минути на 200 градуса. Изважда се и се напръсква с вода. Покрива се и се оставя "да си обиколи нивата". Приятен апетит!
Ако искате и вие да се включите в коледния конкурс на София Мел и Dama.bg, можете да го направите тук