Πpoгpaмa cъc cъбитиятa c вxoд cвoбoдeн, пocвeтeни нa Дeня нa Coфия.

 

Безплатен вход в общински културни институти в Деня на София – 17 септември

На 17 септември – Ден на София, посетителите ще могат да влизат безплатно в Софийската градска художествена галерия и филиалите ѝ – галерия музей „Дечко Узунов” и галерия „Васка Емануилова”, в Регионалния исторически музей – София и филиали. С безплатен вход ще работят парк „Врана“ и Зоологическа градина – София.

17 септември – Ден на София

От 11:30 ч., пред храм "Света София" ще се състои тържествен водосвет и официална церемония по издигане знамето на град София

От 13:00 ч., СГХГ – Церемония за връчване Наградите на Столична община за ярки постижения в областта на културата

От 18:00 ч. на сцената на Sofia Summer Fest – Празничен концерт за Деня на София с участието на Владимир Ампов – Графа, Поли Генова, Михаела Филева, Крисия, група Cool Den, Младежка филхармония "София" към Националното музикално училище "Любомир Пипков" с диригент Славил Димитров

Концертът ще бъде излъчван на живо във фейсбук: на @Столица Култура и @ArtSofia

Вход свободен

„София, празнувай с класика“: „Глория“ от Антонио Вивалди звучи за Деня на София

Оркестърът на Класик ФМ радио и Софийски камерен хор „Васил Арнаудов“ представят „Глория“ от Антонио Вивалди под диригентството на Максим Ешкенази за Деня на София

В деня на големия християнски празник „Вяра, Надежда и Любов“ музикална агенция „Кантус Фирмус“ по традиция организира тържественото събитие „София, празнувай с класика“. Събитието ще предложи програма с Оркестъра на Класик ФМ радио под диригентството на Максим Ешкенази на 17 септември от 19:30 ч. в Аулата на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“.

„ЗВУКЪТ НА МЕТРОТО“ превзема нови сцени и привлича нови публики

Подвижна сцена за изкуство и градска култура

На 17 септември – Деня на София, традиционни, нови и дигитални изкуства ще преобразят подземната железница на столицата. Реновирана мотриса, движеща от 12:00 до 17:00 ч. по линиите №№ 1, 2 и 4 ще се превърне в своеобразна сцена за ново цирково изкуство, съвременен танц, паркур, лонгборд денсинг, роботеатър, пантонима, класическа и електронна музика. На метростанциите „Надежда“, „Г. М. Димитров“ и „Летище София" са предвидени флашмобове и дигитална артинсталация. Всеки един от вагоните на „различната мотриса“ ще представя различен вид изкуство, като на крайните станции артистите ще разменят местата си. „Различната мотриса“ потегля точно в 12:00 ч. от метростанция „Сердика I” по посока кв. „Лозенец“.

Специален акцент е поставен на младите таланти и младежките творчески дебюти в контекста на "2022 – Европейска година на младежта".

Разходка Food and Spices Walking Tour

Разходка Food and Spices Walking Tour на английски език на 17.09. от 11:00 ч. и втора разходка на български език 17.09. от 14:00 ч.

"Food and Spices Walking Tour e чудесна възможност за пътешествие на сетивата за всички местни хора, както и за пътешествениците, решили да посетят София. По време на разходката в района на Женски пазар участниците влизат в света на подправките и арабската храна – респективно култура, докато слушат интересните истории на собствениците на няколко магазинчета, пекарни и ресторанти. По този начин всеки, който се включи, има възможност за диалог и общуване с продавачите, пекарите и готвачите от Близкия изток." Организиратор е Meeting Points с финансова подкрепа на Върховния Комисарият на бежанците на ООН.

"КвАРТал Фестивал: Малките неща"

С много музика, кинопрожекции, творчески работилници, изложби, инсталации и театрални спектакли старият еврейски квартал ще посрещне Празника на София – 17 септември, а празненствата са на 16, 17 и 18 септември. Темата на "КвАРТал Фестивал" е „Малките неща“ – онези детайли, които създават общата картина, но в забързаното ежедневие често ни убягват. За пъстротата на фестивала ще се погрижат над 80 участници, избрали да развиват себе си, изкуството и бизнеса си именно в сърцето на Стара София. Всяка локация ще изненада гостите на събитието със собствена програма.

В програмата са включени изложби на млади художници и фотографи, театрални представления, концерти, DJ партита, кинопрожекции и артинсталации, а за най-малките гости на събитието е подготвена специална детска програма. За пореден път артисти, локализирани в творческия квартал на София, ще отворят ателиетата и домовете си, за да се доближат до публиката и да сътворят пред очите им магията на изкуството. Освен артистичната програма, "КвАРТал Фестивал", 2022: "Малките неща" ще предложи тематични турове, които да запознаят аудиторията с любопитни факти от историята на творческия квартал.

Традиционно за фестивала част от улиците в "КвАРТала" ще бъдат освободени от движение за коли. Тази година това са улиците „Триадица“ и „Сердика“, както и паркингът пред сградата на направление „Архитектура и градоустройство“ към Столична община – от ул. „Сердика“ до ул. „Искър“.

Освен изкуство и градска култура, тази година един от акцентите на събитието ще бъде зеленият начин на живот.

“Портрет на София” в светлина и звуци за Деня на София

Фотографската изложба на Йордан Симеонов “Портрет на София”, която представи жените на София с име Софѝя, оживява във впечатляващо 3D мапинг изпълнение за Деня на София. Събитието е естествено продължение на успешната идея със серия от широкоформатни фотографии, която бе представена в "Ларгото" през месец април, но този път във видео, светлинен и звуков спектакъл. Светлинното шоу ще се излъчва върху фасадата на Централния военен клуб от 20:30 часа на 16 и 17 септември.

Празничен танцов спектакъл и карнавално шествие в парка „Заимов“

(При лошо време събитието ще се проведе в концертната зала на Дом на културата „Средец“)

16 септември, начало в 17:30 ч.

С участието на танцов ансамбъл „Средец“ и танцов ансамбъл „Здравец“ към Дом на културата „Средец“, детско танцово студио „Хорце“, танцов състав „Шопски наниз“, детско-юношески ансамбъл „Вихрен“, танцова формация „Софистик-живо“, фолклорен ансамбъл „Светлина“, клуб по спортни танци „Средец“ към Дом на културата „Средец“, балет „Веда Джуниър“, балетно студио „Тиара“, фолклорен ансамбъл „Люлин“.

Концерт за Деня на София на "Симфониета „София“ под диригентството на Минко Ламбов

16 септември, 18:30 ч., Общински културен институт „Надежда“. Вход свободен.

Тържествен концерт „София, празнувай с класика“

На 17 септември от 19:30 ч. в Аулата на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ музикална агенция „Кантус Фирмус“ организира тържествен концерт „София, празнувай с класика“. Билетите са в продажба на Ticketsbg.com, в деня на събитието – на място един час преди началото. Оркестърът на Класик ФМ под диригентската палка на Максим Ешкенази и Софийски камерен хор „Васил Арнаудов“ с диригент проф. Теодора Павлович, както и солистите Таня Угринова (сопран), Гергана Николаева (мецосопран) и Деян Иванов (обой) ще участват в атрактивното събитие.

“Есенен авто-ретро салон и парад”

Близо 300 ретро автомобила, включително уникални модели, произведени в много малко бройки;
17 септември 2022, събота, пл. „Княз Александър I“;
Салон: 8:30 – 12:30 ч. Парад: 13:00 – 13:30 ч.;
Безплатен вход за всички посетители.

Софийският авто-ретро клуб (САРК, https://www.facebook.com/sofiaretroclub) за втори път ще проведе “Есенен авто-ретро салон и парад”. Шоуто е част от Културния календар по случай Деня на София и ще се състои на 17 септември 2022 от 8:30 до 13:30 ч. на пл. “Княз Александър I”.

17 СЕПТЕМВРИ, СЪБОТА, 20:00 ч., хотел „ХЕМУС“
Канетикс – акробатика в небето

КАНЕТИКС – първата и единствена в света трупа за акробатика по фасади на сгради, ще изнесе своя спектакъл за първи път на фасадата на хотел “Хемус” на бул. “Черни връх”. Трупата ще представи един различен въздушен спектакъл в изпълнение на седем виртуозни акробати. Артистите ще изпълнят сложни акробатични елементи, салта и хореография в комбинация с музика и осветление. Красотата на вертикалната акробатика е, че изпълнителите са освободени и неограничени от гравитацията. С полети на 30 метра над земята артистите ще съживят архитектурните пространства.

Шоуто е с продължителност 8 минути.

17 септември, 18:00 часа, „София Съмър Фест“ – Южен парк – зад музея „Земята и хората“. Вход свободен.

Празничен концерт за Деня на София

С участието на Графа, Поли Генова, Михаела Филева, Крисия, Младежка филхармония „София“ към НМУ „Любомир Пипков“ с диригент Славил Димитров. Водещ – Николаос Цитиридис.

„Европейски дни на наследството – София 2022“

17 и 18 септември 2022 г. Вход свободен. Над 30 сгради със забележителна архитектура ще разкрият своите тайни на софийската публика. ПРОГРАМА: https://cutt.ly/ZCbBXWZ

Безплатен вход в общински културни институти в Деня на София – 17 септември

- Софийската градска художествена галерия и филиалите ѝ – галерия „Васка Емануилова“ и галерия-музей „Дечко Узунов“

- Регионален исторически музей – София (постоянна експозиция и временни изложби), пл. „Бански“ №1 – 10:00 – 21:00 ч. (последен час на влизане
20:00 ч.);
- Триъгълна кула на Сердика, бул. „Княгиня Мария-Луиза“ 16 – 10:00 – 21:00 ч. (последен час на влизане 20:00 ч.);
- АККК „Сердика“ – 10:00 – 21:00 ч. (последен час на влизане 20:00 ч.);
- Археологически парк „Западна порта на Сердика“ – 10:00 – 20:00 ч.;
- Археологическо ниво на базиликата "Света София" – 10:00 – 17:30 ч. (последен час на влизане 17:00 ч.)
- Гробница на княз Александър I Батенберг – 09:00 – 17:00 ч. (последен час на влизане 16:30 ч.)
Празничната програма вижте на:
- парк „Врана“;
- "Зоологическа градина – София".

Повече за събитията, включени в Празничната програма за деня на София, може да видите тук.