В момента много американци са разтревожени, защото скоро в сила ще влезе новият здравен план на Тръмп, който ще постави в затруднено положение милиони граждани. Една майка от Ню Джърси сподели своята история в социалните мрежи и трогна всички ни.

Али Чандра е медицинска сестра по професия, която още докато е бременна с Итън, разбира, че детето й страда от хетеротаксия - рядко заболяване, което води до сърдечно-съдови малформации и нетипично разположение на вътрешните органи. Итън трябвало да преживее първата си сърдечна операция през 2014 г., когато е едва на 6 дни. Оттогава той е преминал през няколко операции, последната от които е била през февруари тази година. Въпреки че повечето разходи за медицинските нужди на Итън се покриват от медицинска застраховка на майка му, това много скоро може да се промени след въвеждането на новия здравен план.

Най-притеснителният закон, който иска да въведе Тръмп, е горната граница на разходите, т.е. ще има определена сума пари, която човек може да получи от застраховката си. След като тази граница бъде премината, пациентът сам ще трябва да плаща за всичките си разходи. Тази граница беше премахната при Обама, но може да бъде въведена отново от Тръмп. Деца като Итън най-вероятно вече са преминали тази горна граница и родителите им ще трябва да плащат всички разходи сами. "Този закон все едно ти казва "Съжаляваме, но вече не си достоен да живееш, защото излиза твърде скъпо", пише Чандра в Туитър.

Тя споделя и последната си сметка от болницата, която би била непосилна за плащане, ако не беше здравната й осигуровка:

Ако Чандра нямаше застраховка, щеше да й се наложи да плати 231 115 долара за последната операция на сина й, заради която той прекарва две седмици в болницата. Медицинската услуги в САЩ са невероятно скъпи и в случая виждаме, че само стерилните материали, използвани при операцията струват 10 хил. долара. Упойката е 8 хил. долара, а оборудването за операцията е струвало 40 хиляди.

Чандра разказва, че Итън е преминал през четири операции и две от тях са били тази година. Налагало му се е да стои и 3 седмици в болница. "Надяваме се, че операциите ще намалеят, но това със сигурност няма да е последната му операция", казва Чандра.

Итън редовно ходи на прегледи и взима 5 различни лекарства. Всичко тези сметки се натрупват и биха били непосилни за плащане, ако застраховката на Чандра не покриваше нуждите на сина й.

"Предизвиквам ви да погледнете сина ми в очите и да му кажете, че се е борил смело дотук, но за съжаление вече не е достоен да живее. Предизвиквам ви", обръща се Чандра към администрацията на Тръмп.

"Предизвиквам ви да го кажете на детето, което ми бере букети от пръчки, вместо от цветя, защото обича пръчките повече."

"Кажете го на момчето, което така силно обвива ръцете си около мен и иска да се гушка веднага след следобедната си дрямка."

"Кажете го на момчето, което завива тази болна пеперуда с листо и което ми каза да не гася лампата, защото пеперудата може да я е страх от тъмното."

"Дори не знам как да завърша този разказ, как да пиша през сълзи. Неговият живот е безценен, ето защо се борихме толкова упорито досега."