Два пъти през годината се случва нещо, което обърква ритъма на живота ни за няколко дни. В края на март (за пролетните и летните месеци) и в края на октомври (за есенните и зимните месеци)се сменя часовото  време съответно на лятно и на зимно. Тази нощ местим стрелките с един час напред и минаваме към лятно часово време. Ще спим по-малко, ще работим повече :)
 
Има обаче няколко интересни неща, които искам да ви разкажа за смяната на часа:
 
  • За пръв път лятното часово време е въведено от правителството на Германия и Централните сили по време на Първата световна война. Идеята била да се редуцира потреблението на въглища по време на войната и явно се оказала добра, след като толкова години по-късно, над 70 страни все още следват тази практика. 

  • Лятното часово време е въведено в България на 1 април 1979 година.

  • Неоспорим факт е, че едно от най-големите предимства на лятното часово време е намаляването на изразходваната електроенергия. В САЩ през 2008г. Министерството на енергетиката проучва икономията на електроенергия и установява, че по време на лятното часово време използваното количество електроенергия в страната е намаляло с 0.5% на ден до 1.3 млрд. киловатчаса.

  • Освен това, според американското министерство на транспорта този допълнителен час е в състояние да попречи на транспортните произшествия и да доведе до намаляване на престъпността. 

  • Здравни експерти допълват, че този допълнителен час предизвиква невероятен стрес за организма, в следствие, на което дори ден след смяната на часа хората са с нарушен сън. Шведски учени подчертават, че броят на инфарктите скача в периода непосредствено след смяната на времето.

  • Преди преминаването към лятното часове време в Туитър се появяват интересни статуси като „Мразя да губя един час от съня си, но пък си заслужава в името на допълнителния час дневна светлина” или „Днес слънцето залязва в 17:35ч., следващата неделя ще залезе в 18:35ч”

    В края на деня не забравяйте да преместите стрелките с час напред и не се косете, че ще спите по-малко, дами! Погледнете от хубавата страна на нещата – ще имате повече време за любимите си занимания, повече време за любимите си хора и не на последно място – повече време за разходки из МОЛ-а :)