Webit. festival Europe е водещо събитие в рамките на седмицата, която се очаква да събере в София над 7000 посетители

Европейската седмица на цифровите технологии и иновациите, организирана от българското председателство на Съвета на Европейския съюз, ще обедини Европейската цифрова асамблея, организирана от Европейската комисия, и Webit.festival Europe под темата "re:Inventing the Future of Europe" - пре:Откриване на бъдещето на Европа.

Тази година Webit.Festival e водещо събитие в календара на българското председателство на Съвета на Европейския съюз, с над 15 паралелни тематични конференции и събития, които ще се състоят в рамките на фестивала.

Едно от над 10-те събития в рамките на фестивала ще бъде Founders Games, състезанито за стартъпи, по време на което на представителите на стартиращите компании ще бъдат предоставени изложбени площи, билети за достъп и възможността да се срещнат с топ селекция от глобални и бизнес лидери, дошли от четирите краища на света. Излагайки идеите си пред журито, те ще имат шанса да спечелят голямата награда на Founders Games - инвестиция на стойност €200 000! Целта на наградата е да поощрява млади хора, имплементиращи бързо развиващите се технологии и иновации в ежедневието.

Седмицата на цифровите технологии и иновациите в ЕС ще посрещне над 7000 участници от цял свят, включително 1500 водещи политици от Европа и извън нея (еврокомисари, министри, кметове, евродепутати), 5000 + световни лидери на бизнеса, основатели на най-големите технологични компании, предприемачи, инвеститори, иноватори, учени и представители на всички индустрии от малкия и среден бизнес.

Сред темите на конференциите на фестивала са:

Европа с хоризонт 2030 - 2050г. - какво ще се промени в следващите няколко десетилетия във всички аспекти, засягащи обществото.

Модерната инфраструктура - мрежи, обработка на данни, суперкомпютри и клауд технологии, как изкуствения интелект се развива и намира нови приложения в развитието на професиите, Blockchain (разпределена база данни).

Умни градове

Забавление и Медии в 21 век, където ще се дискутират актуални проблеми като фалшивите новини, бъдещето на телевизията и рекламата, мястото на виртуалната и добавената реалност в медиите, и др.

Общество/Култура в дигиталната епоха: Регламента GDPR, поверителност в мрежата

Киберсигурност - Защита на данните в мрежата, предпазване от adware (софтуер, който показва нежелани и натрапчиви реклами), криптиране на данни...

Дигитални умения и образование - новото поколение израства в т.нар. Ера на Изкуствения интелект, която бавно, но сигурно променя образователната система.

Здраве: Иновации и интегриране на модерните технологии в здравеопазването

Жените в бизнеса  и политиката, която тема ще бъде част от специалните Пленарни Сесии, председателствани от еврокомисар Мария Габриел. Целта на сесиите ще бъде да се обсъдят възможностите за развитието на европейското общество и икономика чрез дигитални иновации.

В рамките на изложението посетителите ще могат да се запознаят и с водещи компании в тези сфери, които ще бъдат на събитието, за да покажат новите си продукти и услуги и ще имат пряк достъп до целия бизнес, който ще бъде в София по време на Webit.festival Europe в края на юни. Планирани са и множество неформални събития, официални вечери, церемония за награди, работилници и тематични кръгли маси , които ще съберат на едно място представители на бизнеса на най-високо ниво с политиците и законодателите на ниво ЕС , за да бъдат обсъдени теми като GDPR, privacy&security, градовете на бъдещето и много други.