Тази салата, комбинация от подправки, стек и натрошено синьо сирене, е основна част от менюто на всеки американски гастрономически бар. Тук има повече свобода - марулята е „легло“ за порцията протеини, крутони, много сирене и кремообразен дресинг. Завършваме с полезно авокадо и винегрет, който допълва зеленчуците. А ето и как да си я приготвите:
Съставки:
- 115 грама френска багета, нарязана на кубчета
- мазнина
- ½ супена лъжица сол
- ½ супена лъжица черен пипер
- ½ супена лъжица червен пипер
- ¼ супена лъжица чесън на прах
- 1 телешки стек (приблизително 350 грама)
- ¼ чаша екстра върджин зехтин
- 2 сушени лъжици балсамов оцет
- 1 супена лъжица дижонска горчица
- 4 чаши рукола
- ½ чаша вертикално нарязан червен лук
- ½ зряло авокадо
- 30 грама натрошено синьо сирене (около ¼ чаша)
Начин на приготвяне:
Загрейте предварително тигана. Нарежете хляба на тънък пласт, сложете малко мазнина и го препечете. Смесете сол, черен пипер, червен пипер и чесън на прах в малка купа. Нанесете микса от подправки равномерно върху стека. Печете го 5 минути от всяка страна до мидиъм реър или до желаната степен на готовност. Извадете го и го оставете да почине за 5 минути, след което го нарежете на тънки парчета. Смесете зехтина, оцета и горчицата в голяма купа. Добавете препечените кубчета хляб, стека, руколата и лука и разбъркайте. Разделете салатата в 4 чинии, завършете с авокадо и синьо сирене.
Бон апети!