Колко прекрасно е да си жена! Дали наистина е така? Има страни по света, в които жените са унижавани, определяни като някакво по-долно качество, наранявани… Индия е една от страните, в която е жестоко наказание да се родиш жена. Индия не е толкова приказна и романтична като отношение както в индийските филми, които всички сме гледали. Действителността е друга и никак не е лесна за жените, имали „късмета” да се родят именно в страна като тази, защото това не е филм, а самият живот.


След всеки нов случай на жестокост срещу жените хората се питат: „Защо?”. Нужно ли е всичко това? Не трябва ли тамошните мъже да се отнасят с уважение към жените, както е прието в останалия свят? Как спят спокойно хората, извършили такива зверства?

Може би случаят, който скандализира целия свят, е за студентката, починала след жестоко групово изнасилване. Да, този случай доби най-голяма гласност, но той е просто един от многото. Друг случай е за момиченце на 13 години, държано в плен от господарите си цяла седмица, докато те били на почивка, без храна и вода, а и с множество синини по тялото, които говорят за жестоки побоища над момиченцето. Нима това е нормално? Ние не можем да си обясним начина, по който разсъждават хората там. За по-велики ли се мислят, че могат с лека ръка да погубват другите?

Навярно именно поради всички тези несправедливости, жените в Индия убиват бебето си, ако е момиче, защото не искат и то да се мъчи като тях. Едва ли някой би могъл да упрекне тези майки за постъпката им. В такъв един момент човек осъзнава колко тежко е положението на жените там и безизходицата, в която се намират.
Най-тъжното е, че говорим и за издевателства над малки момичета. В големите градове като Делхи и Мумбай, където контрастите между бедни и богати са драстични, тези невинни същества са евтина работна ръка и много богаташи ги наемат на работа. Работа или по-скоро тормоз? Малтретират ги по всякакъв възможен начин, а заплащането е мизерно. Но в безизходицата си хората са готови на всичко. Тези богаташи си мислят, че парите им позволяват всичко. Парите могат да ти купят скъпи вещи, но не е нормално да купуват хора…



Индия е обявена за най-лошата страна за жените. И всичко това се случва в страна, в която лидерът на управляващата партия, както и няколко важни министри, са жени. Оказва се, че демокрацията и равенството са само привидни. През 2011 година са регистрирани 24 000 случая на изнасилване, като през следващата 2012 година се увеличават с още 9,2 %. А колко много жени търпят мълчаливо и се страхуват да признаят, че са жертви на насилие... Най-фрапиращото е, че в 94 % от случаите насилниците са познавали жертвите си. Това са хора близки до тези жени, хора, с които работят или пък роднини. Тази огромна цифра се отнася само за изнасилванията, а още толкова, дори и повече, са отвличанията и малтретирането на жени. Друга тъжна статистика е, че всяка година 100 000 жени биват изгорени живи. 54 % от жените пък приемат издевателствата на съпруга си или на роднините си като нещо нормално и се примиряват с тях.

Необходими са много големи промени в индийското общество и най-вече в начина на мислене на местното население. Много е трудно да се изкорени нещо, приемано като нормално през всичките тези години, но трябва да се започне отнякъде. Хората в Индия се питат как може да се вярва на политиците си при положение, че срещу много от тях са повдигнати обвинения за изнасилване. Как тези хора ще помогнат на Индия да тръгне по-нов, по-добър път на развитие? Остава само вярата в бъдещето, вярата, че ще дойде един по-светъл ден и всички жени ще заживеят нормален живот, какъвто всеки заслужава.