96% от хората мечтаят поне веднъж на ден. Виждаме света по различен начин и всеки има свои собствени фантазии. Но има общи черти, които обединяват мечтателите. И това не е просто бягство от реалността или мечти за живота.

И ние обичаме да мечтаем и се зачудихме какво може да означава това за всички мечтатели. И, трябва да признаем, не очаквахме тези резултати.

Предимства

1. Ставате умни и по-креативни

Според проучване, хората, които мечтаят по-често, се справят по-добре с интелектуални и творчески задачи. Също така, ядрено-магнитният резонанс помага да се установи, че мозъчните им функции са по-ефективни.

2. Научавате се да решавате проблемите по-добре

Едно проучване твърди, че по време на мечтаене активността на нашия мозък се увеличава. Това се отнася и за областите му, които са свързани с решаването на трудни проблеми. Той може несъзнателно да премине към решаване на по-важни задачи, когато сте заети с по-малко значими неща.

3. Можете да планирате по-добре

Хората мечтаят повече за бъдещето, а не за миналото или настоящето. Това им помага да си поставят цели и да търсят начини да ги постигнат. Мислят как да планират бъдещето и да се подготвят за него. И това не се отнася само за планове за текущия ден.

4. Ставате по-щастливи

Когато си мечтаете за близки до вас хора и за тези, с които имате силна връзка, това ви влияе положително. Тези фантазии подобряват емоционалното ви състояние, правят ви по-щастливи и засилват връзката ви с тези хора.

Недостатъци

1. Отегчавате се

Тези, които имат скучни работни места, са склонни да фантазират по-често. Това е така, защото хората се опитват да разнообразят рутината си с по-ярки мечти. Освен това времето, прекарано в скучни задачи, минава по-бързо, според възприятие на работника, докато умът му е на друго място.

2. Можете да имате проблеми с четенето

Случвало ли ви се е да мечтаете, докато четете? Очите ви четат думите, но умът ви се лута и трябва да препрочетете материала, тъй като не помните какво пише. Според учените това е един от недостатъците на мечтаенето, тъй като затруднява разбирането на информацията.

3. Можете да имате амнезия

По-вероятно е да имате „амнезия от мечта“, когато мечтите ви са далеч от настоящия момент. Ако мислите за вчера, можете по-добре да си спомните какво сте правили преди умът ви да отиде на друго място. Но ако фантазирате за случилото се преди 3 години, ще ви бъде много по-трудно да си припомните неща от настоящето.

4. Можете да се пристрастите

Някои хора са толкова погълнати от тези ярки мечти, че не могат да се приспособят към заобикалящата ги среда. Това може да попречи на нормалното им функциониране и дори да замени общуването с реални хора. Тези, които фантазират много, прекарвайки до 60% от будните си часове за това, могат да развият поведенческа зависимост.

Защо фантазиите заслужават вниманието ви?

Мечтите ни помагат да разкрием своите страхове и желания. Някой си представя отново и отново как става шеф, искайки да придобие власт в действителност. Друг си спомня за хора от миналото, което може да означава, че му липсват. Тези, които мечтаят за партньор, може да са самотни. А тези, които фантазират за друга половинка, може да не са доволни от връзката си. Ето защо е важно да разберете мечтите си и да се опитате да решите онези проблеми, които не ви задоволяват в реалния живот. Обърнете внимание на фантазиите си и се чувствайте свободни да мечтаете.

Колко често мечтаете? Сбъдна ли се някоя от мечтите ви?