Една история, която ще ви накара да разберете по-ясно живота. Една история, която ще ви припомни истините, които винаги сте знаели. Една история, която ми попадна наскоро и която искам да споделя с вас...

Душата усещаше, че предстои промяна. Че беше време да премине в следващия етап от своето развитие.

- Какво ме очаква оттук нататък, Господи? - попитала тя.

- Време е за Университета на вселената - отвърнал Бог.

- А по какви предмети се обучават там?

- Различни. По най-различни предмети! Бих казал, многостранно образование! Непременно ще намериш там приятели и единомишленици и няма да скучаеш.

- А каква е формата на обучение? Лекции? Семинари?

- В по-голямата си част е интерактивно. Всичко минава през личния опит, чувства и усещания. Е, ще има и малко теория, макар и от различни гледни точки.

- Да, точно това е, което ми трябва. Много искам да отида на такива курсове. Какво е нужно за това?

- Какво е нужно? Само да се запознаеш с условията на прием, сине… Първо, ще получиш тяло, то ти се дава веднъж и завинаги и не може да го сменяш. Може да ти харесва или не, но то ще бъде единственото, с което ще разполагаш до края на обучението. Всичко останало ще получаваш за временно ползване, за един или друг срок. Това ясно ли е?

- Ясно. Няма да има нищо мое, освен тялото. Трябва да го пазя, защото по време на обучението, то ще е едно.

- По-нататък. Ще трябва да се учиш ден и нощ, толкова време, колкото е необходимо за завършване на процеса. Всеки човек и всяко събитие ще станат твои Учители, затова няма смисъл да им се обиждаш.

- А ако те грешат?

-Не съществуват грешки, само Уроци. И Учители. Ти също ще бъдеш Учител за някого. Имай предвид това.

- Аз? Учител??? Но аз не умея! Ами ако не се получи?

- Е, и това може да се случи… Неуспехът е неделима част от успеха. Всеки пропуск може да се проанализира и да се превърне в нов успех.

- А мога ли да се откажа от Урока, ако не се получава?

- Урокът ще бъде повтарян в най-разнообразни форми, докато не го усвоиш напълно. Ако не усвоиш леките уроци, те ще станат по-трудни. Когато ги усвоиш, взимаш изпита и преминаваш към следващия Урок. Извинявай, но такава е програмата.

- А как ще разбера, че Урокът е усвоен?

- Ще разбереш, че Урокът е усвоен по това, че поведението ти и разбирането ти ще се променят. Мъдростта се достига с практика.

- Да, разбрах. Искам по-скоро да достигна до по-голяма Мъдрост!

- Не се лакоми! Понякога малко е по-добре от едно голямо нищо. Ще получиш всичко, което пожелаеш. Подсъзнателно правилно ще определяш колко енергия да изразходваш и какви хора да привлечеш към себе си. Гледай какво имаш и знай, че именно това си и поискал. Твоето “днес” ще е обусловено от твоето “вчера” и твоето “утре” ще е определено от твоето “днес”.

- Но ако сгреша и ако съм избрал не каквото трябва и това създава проблеми?

- Каквото е вътре, това е и отвън. И обратното. Външните проблеми са точно отражение на твоето вътрешно състояние. Когато промениш това, което е вътре, и отвън нещата постепенно ще се променят. Животът ще ти подскаже.

- А как? Как да чуя подсказването?

- Болка – това е начинът, който Вселената използва, за да привлече вниманието ти. Ако на душата или на тялото ти е болно – това е сигнал, че нещо трябва да промениш!

- Нима другите души, обучаващи се в курса, ще ми причинят болка, Отче?

- Помни, че всички сте Ученици при равни условия. Другите – са само твоето отражение. Ти не можеш да обичаш или ненавиждаш това, което е в другите, ако то не отразява твоите собствени качества. Помни, че там има само Ангели, подобни на теб, други същества там просто няма. Така че всяка болка е просто игра, оценка, реакция на твоя ум.

- Трябва ли да зная още нещо, Господи?

- Да. Искам да разбереш, че там, където ще попаднеш, няма по-хубаво място от “тук”. “Там” изобщо не е по-добре от “тук”. Миналото трябва да забравяш, а бъдещето не можеш да предвидиш. За теб наистина важен ще е само мига, наречен “сега“.

- Малко ми е трудно да разбера за какво говориш. Но ще се постарая. Но си мисля, че Учителите ще ми разтълкуват всичко, нали?

- Не прехвърляй отговорността върху Учителите или някого другиго. Учителите ще ти зададат програма, но ще се учиш ти. Колкото искаш да усвоиш, толкова и ще остане с теб.

- Ще се постарая да науча всичко, което е възможно!

- Да, точно така! Прави най-доброто, на което си способна, и няма да сбъркаш.

- Но ти, Господи, нали ще ме ръководиш, както и досега?

- Няма да те оставя нито за миг! Ще бъда с теб и в теб. Но ще бъдем далеч един от друг и ще ти се наложи да се научиш наново да ме чуваш. Но мога да те утеша – всички отговори се намират в теб. Всичко, което трябва да правиш е да се наблюдаваш, да слушаш себе си и да се доверяваш на себе си. Така че, ако не си размислила, сега ще те транспортирам до мястото на обучение!

- Добре! Благодаря, Отче! Готов съм. Само да не забравя всички тези наставления!

- Е, тук вече те чака изненада – засмял се Създателят. – Знаеш ли, същността на курса се състои в това, че душите наново, от чисто белия лист влизат в програмата. Ти ще забравиш всичко, което ти наговорих досега. И ще си го спомниш тогава, когато бъдеш готова… Е, тръгваме ли?

- Тръгваме! – решително отговорила Душата и съзряла отворилия се пред нея тунел. Затворила очи и се спуснала в бездната. В пълната неизвестност. Но тя се доверявала на Бога и затова и не се замислила. Впрочем полетът й не е бил много дълъг…

Надал се вик и…някъде на Земята се родил още един човек.