Днес оперната прима Райна Кабаиванска празнува своя 82-ри рожден ден!

Родена в Бургас през 1934 година, още като малка Райна започва да свири на пиано и да пее в Детски хор „Бодра смяна“. По-късно завършва оперно пеене и пиано в Държавната консерватория "Панчо Владигеров". Дебюта си на голямата сцена прави през 1957 година в операта "Евгений Онегин" в София. Но несъмнено дебютът й през 1961 г. в Миланската скала, поставя началото на блестяща й кариера. През 1994 година пък е отличена с "Орден Стара планина".

Райна Кабаиванска се занимава и с благотворителност, като дори основава фонд на свое име "Райна Кабаиванска", който отпуска стипендии за млади български таланти. Била е й професор от музикалната академия в Сиена, Италия, а също има и майсторски класове в Нов български университет

 

Днес талантливата дама се нарежда сред най-значимите сопранови гласове в света през втората половина на XX век, като през годините на своята бляскава кариера има редица награди и отличия. Сред тях са Кавалер на Ордена на Италия, музикант на годината и най-популярна личност на Италия. През своята забележителна кариера тя пее в операта "Ла Скала", която е сред най-престижните световни оперни театри. Звезда е на нюйоркската Метрополитън опера, Виенската опера, Арена ди Верона, Болшой театър, Ковънт Гардън и Карнеги хол.

Екипът на Dama.bg й пожелава много здраве и дълги години да ни пленява със своя несравним талант!