Добре, скъпа дъще. Ела. Време е да си поговорим на полувремето.

Скоро ще навършиш 9 години. Знам. Аз също не мога да повярвам, но акта ти за раждане не лъже… макар че аз самата не съм остаряла и ден, откакто навърших 35.

Точно на полувремето на “възпитаването” ти сме. Бяхме много съсредоточени върху това да те опазим жива досега и да те научим на основите на това как да се справяш с нещото, наречено живот.

Ти научи някои много важни жени в процеса. Като например, че това как миришеш е важно, затова се къпи поне веднъж всеки ден - и винаги мий зъбите си. И че това да ядеш бонбонки на обяд невинаги е хубава идея. Или че нищо хубаво не излиза, когато си бъркаш в носа. Или в носа на сестра ти. Или в ушите й.

Също така научи и някои важни житейски умения като например това да помагаш на приятелчетата си, които имат проблеми в училище. Да играеш в отбор е много забавно, дори и понякога да губиш. А постоянството и усилената работа се отплащат добре - виж как се научи да правиш задно салто, макар и да ти отне много години.

Бяхме страхотен екип и се справихме чудесно през това “полувреме” от живота си, но след само още 9 кратки години повече няма да съм ти треньор и ти сама ще поемеш играта в свои ръце. Винаги ще бъда до теб, но преди да осъзнаеш, ще отлетиш към свое собствено гнездо като останалите малки птиченца. През следващите 9 години ще трябва да правиш повече избори сама и ще има много неща, които ще те разсейват. Приятелки, гаджета, телефони, социални мрежи, хормони и толкова много други неща, ще звънят силно в ушите ти. Ще бъде трудно да ме чуваш - а понякога няма и да слушаш - но аз никога няма да престана да опитвам.

Макар и другите майки да ме предупреждаваха, че втората част е трудна - може би най-трудната част от това да имаш дъщеря, мисля, че сме готови да се справим. Като всеки добър треньор, имам план за играта и знам, че каквото проработи през първото полувреме - без значение колко добре се справихме - вероятно няма да работи и през другото.

И когато навлизаме във втората част от играта, ето какво трябва да знаеш:

Решенията ти са важни. Едно решение може да промени траекторията на живота ти. Изисква се кураж да решиш дали си готова за нещо и кураж да решиш, да станеш уязвима и да опиташ нещо ново. Трябва да имаш кураж.
Внимавай в интернет. Ако не би изкрещяла нещо в стола на училището, не го споделяй в социалните мрежи. Списъкът ти с “приятели” няма да бъде толкова внимателен към дискретността, колкото ти се иска, а да натиснеш бутона “сподели” или да направиш скрийншот е много лесно. Никога не натискай “Изпрати” на имейл, преди да се увериш, че го пращаш на правилния човек. Довери ми се.

Използвай правилните мерки. Животът не се измерва в това колко харесвания получаваш в Инстаграм или какви са оценките в училище. Няма “нещо”, което да можеш да купиш с пари и да запълни празнината в живота ти. Помни, че важното в живота е влиянието ти върху околните, затова работи върху това да развиеш мозъка и да разшириш сърцето си и всичко останало ще си отиде на мястото.

Винаги вярвай в най-доброто у хората. Момичетата могат да бъдат гаднички. И като цяло хората могат да бъдат гадни. Ще има милиони случаи, в които някой ще ти каже или направи нещо, което ще разкъса сърцето ти. Дай на този човек втори шанс и след това му дай прошка - защото, когато нещо такова се случи, вината не е в теб, скъпо дете. Това говори безкрайно много за този човек.

Използвай гласа си. Никога не стой бездейно, когато някой друг бива унижаван. Точка.

Не се прави на нещо, което не си. Понякога ми се струва, че онези захаросани комедийки на Дисни са ти промили мозъка, но има един урок, който те непрекъснато показват и се надявам да е стигнал до теб. Хубаво е да се вписваш някъде и да бъдеш харесвана, но ще научиш, че да те приемат само защото се правиш на нещо, което не си, е уморително и разочароващо преживяване. И ако някога те хвана, че се правиш на глупава и беззащитна, за да впечатлиш момче, ще те накажа. Шегувам се (не, не се шегувам).

Контролирай собственото си щастие. Никой не може да те направи щастлива. Това е избор, който сама трябва да направиш и е труден. Да се опитваш да запълниш празнотата в живота си с човек - или с нещо материално като храна, алкохол, наркотици и т.н., е изгубена кауза. Открий какво те кара да си щастлива и го прави. Често.

Никога не обиждай сестрите и приятелките си. Нуждаеш се от тях повече, отколкото предполагаш.

Напълно достатъчна си - точно такава, каквато си. Поне по 50 пъти на ден хората ще ти казват, че не си достатъчна и Фотошоп ще промени това, което мислиш, че е нормално. Ще имаш чувството, че зъбите ти не са достатъчно бели. Косата ти е твърде сплескана. Ботушите ти са евтини. Бедрата ти се докосват. Гримът ти е нанесен погрешно. Гласът ти е прекалено писклив. Лицето ти е прекалено слабо. Гърдите ти са прекалено големи. Иска ми се да ти кажа, че ще стане по-добре, но не става. Не позволявай на тези чувства да убият духа ти срещу желанието да се конформираш. Обичай се такава, каквато си в този момент, защото си перфектна. Това е урок, който повечето от нас научават едва след като имат деца, но аз ти го предавам сега. Ти си дар за този свят и ако някога забравиш, просто попитай. Знам, че съм просто твоята майка, но имам дълъг списък с основателни причини защо си страхотна.

Най-доброто предстои. Следващите 9 години ще имат много възходи и падения, но със сигурност никой не иска пика на живота му да е в гимназията и най-доброто в живота стои пред теб. И макар и все по-рядко да пресягаш да ме хванеш за ръка или да ме молиш да полежа с теб за още само пет минути, или да си мислиш, че съм най-умния човек на планетата, аз винаги ще бъда до теб - дори и когато ти позволявам да паднеш, преди да се изправиш отново.

Честит 9-ти рожден ден на моето съкровище. Благодаря ти, че извади на показ най-доброто у мен.