Бях на 25 години, когато сенната хрема влезе в живота ми. Повече от 10 години нахално и дръзко господстваше от май до юли. Отнеми ми мириса на пролетта и ми подари запушен нос, конюнктивит, сърбежи в гърлото и отчаянието, че това няма да спре... никога!

Ако алергиите са част и от вашия живот, със сигурност историята ви е до болка позната. Важно е да знаете, че не сте сами. Над 80 милиона от населението на Европа страда от различни алергични заболявания. Къде сбъркахме, че дори бебета се раждат с алергии, а атопичният дерматит е твърде често чувана диагноза? Нека заедно да потърсим отговорите.

Остарелите модели на мислене и поведение

Получих сенната си хрема в много труден период. Тя дойде, когато след дълго търсене на подходяща работа започнах във фирма, в която собственикът имаше интересна традиция... Не назначаваше хората с години, караше ги да работят без договор и без осигуровки. Уви, разбрах го твърде късно, бях напуснала предишната си работа. След месец, отказах да работя за измамник, който с насмешка ми каза, че не ме бива за тази професия! Разочарованието, обидата и огорчението ми бяха толкова силни, че изпаднах в дълбока емоционална криза. За мен работата беше огромна ценност, поводът да се чувствам полезна и ценена. 2 седмици по-късно започнах да се чудя защо кихам често, очите ми са насълзени и сърбят... Търсих работа 6 месеца. Години след това изпитвах ужасен гняв и се питах защо постъпиха с мен така несправедливо? Тогава никой не ми каза, че негативните чувства разрушават мен самата. Не подозирах, че прошката е най-добрият антихистамин на света! Бях възпитана да се боря за справедливостта на всяка цена. А можеше да приема с усмивка случилото се и да продължа напред! Ако не разтоварим този остарял емоционален багаж и не приемем, че светът не може да бъде перфектен, че трудните мигове ни водят в правилната посока, улесняваме алергиите. И ще ставаме все по-алергични към различни хора и ситуации.

В съюз с негативните емоциите

Отрицателните чувства, разбира се, далеч не са единствената причина за алергиите. Те чудесно подготвят терена, за да могат замърсената околна среда и нездравословният ни начин на живот и хранене да вземат своето. Твърдението не е мое. Бях изненадана да го открия в книгата на д-р Василка Юрукова „Живот без алергии“. Като хомеопат с 20-годишен опит тя цитира не само случаи от практиката си, но и конкретни нейни наблюдения, подкрепени с научни данни. Оказва се например, че съвременното предизвикателство – генномодифицираните храни буквално задръстват клетките и междуклетъчното ни пространство с токсини. От една страна сме задръстени емоционално, от друга - с токсини и всичко това руши имунната система. Тя се бъгва, както нашите компютри, и започва да реагира бурно на безвредни вещества, тоест да ни алергизира.

Инфекциите са първи приятели на алергиите

Обяснението е лесно. Задръстеното от емоции и токсини тяло с отслабена имунна система става мишена за инфекциите. Инфекциозните причинители като паразити, бактерии, гъбички са в състояние да провокират остри алергични реакции или да влошат хроничните алергични заболявания. Това заключение на д-р Юрукова ме изненада много!

 

До този момент мислех, че алергията е голяма загадка! Или е наследство от предците ни, или е просто специфична хиперчувствителност на отделни хора. По необяснима причина има тела, които реагират така и други, които не го правят. Но клиничният опит на опитния хомеопат и някои научни изследвания потвърждават, че излекуването на инфекциите води до подобрението или пълното спиране на заболявания като астма, алергична хрема, екзема и уртикария. Ето защо победата над алергиите може да бъде постигната, като се изчисти емоционалният стрес, премахнат се токсините в тялото и се победят инфекциите. Това е амбициозен, но ясен и целенасочен план за връщане на здравето. Как да го започнете и кои са тънкостите в него можете да научите на лекциите на д-р Василка Юрукова, посветени на алергиите и борбата с тях. Те ще се проведат в началото на октомври в:

София  https://www.facebook.com/events/363014890905544/

Пловдив https://www.facebook.com/events/731603510516854/

Варна https://www.facebook.com/events/870095346530279/

и Бургас https://www.facebook.com/events/322223255216918/

А най-хубавото е, че опитът на д-р Юрукова и научните данни показват, че алергиите не са доживотна присъда! Стига да сме готови да се променяме и да приемаме предизвикателства към нас спокойно и без излишни емоции. Заслужава си!

Автор: Цвети Стоянова