Транспортната комисия към Столичния общински съвет гласува разширение на "Зелената зона в кварталите „Лозенец" и „Средец".

В "Лозенец" разширение на платената зона ще има в квадрата между булевардите "Евлоги и Христо Георгиеви", "Драган Цанков", "Джеймс Баучер" и "Черни Връх", уточни "Фокус".

За "Средец" искането е да се паркира платено в участъка между булевардите "Цариградско шосе", "Евлоги и Христо Георгиеви", "Михай Еминеску и улиците "Мизия" и " Хан Омуртаг". Кметът на района Мария Ачкова каза, че това е единственото решение, което е нормативно възможно и установено катопрактика, както и стъпка в правилната посока. „Предлагам след време да се направи една оценка на въздействието, което зоната е имала, въз основа на това, което ще се установи. Целта е все повече да се улесняват гражданите в квартала и да се успокоява движението в центъра", посочи тя. По думите ѝ над 1100 места ще бъдат разкрити за платено паркиране.

Кметът на район „Лозенец" Любомир Дреков заяви, че обсъжданията по разширяването на "Зелената зона" са започнали още през 2014 г., като от тогава нараства броят желаещи това да се случи, защото към момента има безразборно паркиране, което създава рискове за пешеходците. „Единственият механизъм, по който може трайно и категорично да бъде решен проблемът с колите по тротоари и зелени площи е въвеждането на зелена зона. Това е единственият начин да имаме постоянен и ежедневен контрол върху паркирането", посочи той.

Предстои предложението да влезе за одобрение на сесията на Столични общински съвет (СОС).