Наредба 26 от 2008 г. на здравното министерство, предложена от министър проф. Асена Сербезова, предлага децата над 2-годишна възраст в детските ясли да могат да гледат електронни устройства с видеодисплеи и телевизия само с образователни цели. Времето ще бъде не повече от 10 минути седмично. По-големите деца, които вече посещават детска градина пък ще могат да се възползват от това да им бъде пускан телевизор най-много два пъти седмично - до 15 минути за деца между 3-5 години и максимум два пъти седмично до 20 минути за децата в най-големите групи, които са на 6 и 7-годишна възраст, предаде в. "Сега". 

Промените в наредбата са дълго чакани от родители и неправителствени организации, особено заради съществуващата разпоредба, че задължително в яслена група трябва да работи медицинска сестра на смяна, заедно с детегледачка.

Предстои и одобрение на проект на МЗ, който разширява кръга "заради големия недостиг на специалисти с висше образование по специалностите медицинска сестра и акушерка", но само до лекарски асистенти и фелдшери, които да могат да се грижат за децата ни в детските ясли в страната. 

"Неободимо е да се допусне и педагози да работят в яслените групи. Остаряло е схващането, че яслената грижа е медицинска грижа", коментира и зам.-кметът Мирослав Боршош.

Сред другите промени в наредбата е изискването за директор на детска ясла - такъв може да бъде лице с професионална квалификация лекар, медицинска сестра, акушерка, лекарски асистент или фелдшер и с професионален опит не по-малко от 1 г. Това също не се нрави на доста родители, според които директорите следва да имат и педагогически опит. 

За яслите

Предвижда се децата над 2-годишна възраст в яслите задължително да трябва да прекарват на открито минимум 2 часа на ден, освен тогава, когато метеорологичните условия не позволяват (изрично са опоменати дъжд, силен снеговалеж, силен вятър, лош вуздух и др.).

Пясъчниците в детските ясли трябва да отговарят на изискванията в наредбата за безопасността на площадките за игра и да се използват задължително под надзор и да се почистват преди всяко използване, както и периодично да бъдат подменяни. 

За детските градини

Промените засягат и наредба 3 от 2007 г. за здравните изисквания към детските градини. По-големите дечица задължително ще трябва да са навън по 2 часа, като времето пред електронните устройства се увеличава.