На редовно заседание днес бе приет доклад за изменение и допълнение на Наредбата за реда и условията за пътуване с обществения градски транспорт на територията на Столична община. От тях става ясно, че месечните абонаментни карти за една линия в градския транспорт ще отпаднат след 31 декември 2022 г. За сметка на това, ще бъдат въведени почасови билети, позволяващи неограничен брой прекачвания в рамките на определено време - за 30 минути на цена от 1,60 лв. и за 60 минути на цена от 2,20 лв.). Водачите на превозните средства вече ще продават единствено еднократни билети, които ще са без право на прекачване на цена от 2,00 лв.

Все още ще можем да ползваме дневни карти на цена от 4,00 лв. Освен тях обаче, ще могат да се закупуват 24-часова карта, включваща нощен транспорт, на цена от 6,00 лв., и седмична карта на цена от 20,00 лв. Месечната карта за всички линии ще бъде на редовна цена от 50,00 лв. за персонализирана и 70,00 лв. за неперсонализирана карта, като годишната също си остава на цена от 365,00 лв. за персонална карта, като неперсонализираният вариант ще струва 600,00 лв, предаде Столица.бг.

Плащането на годишна карта ще може да се разсрочи на три вноски. "За пенсионерите до 68 години в новата наредба остава само една възможност - месечна карта на цена от 25 лв. за цялата градска мрежа. Досега те имаха възможост да ползват и само за една линия за наземния транспорт или метрото на цена от 11 лв. На практика, за тях оттук-нататък цената на градския транспорт е увеличена с 14 лева или над 120%. Това е прекалено. Същата е ситуацията за учениците и студентите. От 9 лева на месец за една линия за наземен транспорт или метро сега възможността отново е само една - 20 лева за цялата градска мрежа", каза още Таков. 

А вие какво смятате за промените и съгласни ли сте с тях?