Испания – страната на фламенкото, контрастите и на вкусната кухня. Испанската кухня е една от най-известните в света. Ще ви представим няколко рецепти от красивата родина на Сервантес, за вас остава да ги приготвите и да се насладите на вкуса на традиционните испански ястия.

1. Гаспачо
Прекрасна рецепта, която е подходяща за горещите летни месеци.



Необходими продукти:

1 глава червен лук
1 краставица
1 червена чушка
6 домата
магданоз
2 стръка целина
¼ ч.ч зехтин
¼ ч.ч винен оцет
1 скилидка чесън

Начин на приготвяне:

Всички продукти се разбиват до получаване на хомогенна смес, в зависимост дали предпочитате да е по-рядко или по-гъсто. Сместа се изсипва в някакъв съд, като се оставя да престои в хладилника 1 – 2 часа, може да се остави и за през нощта. Поднася се студено и се украсява с магданоз.

2. Чурос

Това са испански пържени изделия, които се консумират сутрин на закуска или в следобедните часове. Изключително популярни са в Испания, като почти на всяка улица има нещо като нашите закусвални, където се предлагат, а ароматът им няма как да не се усети. Опитайте тази страхотна рецепта и ви уверяваме, че чурос ще станат любими на вас и вашите деца.



Необходими продукти:

1 голяма чаша бяло брашно
1 голяма чаша вода
1 чаена лъжица олио
малко сол
зехтин
захар

Начин на приготвяне:

В тенджера се нагорещява вода, посолява се с олио и се слага лъжичка зехтин. Когато водата заври, се добавя брашното. Разбърква се до получаването на гъста смес. Оставате да се охлади и сложете във форма за донъти. Готовите форми се пържат в олио до получаване на златист цвят. Поднасят се топли, поръсени с пудра захар или потопени в шоколад.

3. Пържено мляко

 

Ммм, че вкусно. Рецептата е любима на всички испанци. Със сигурност и на вас ще ви стане любима.

Необходими продукти:

9 с.л. брашно (2 от тях царевично)
2 ч.ч. мляко
2 яйца
4 с.л. кристална захар
5 с.л. захар
1/2 лимонова кора
1 пръчка канела
1/4 л. олио     

Начин на приготвяне:

6 с.л.от брашното заедно със студеното мляко, захарта, пръчката канела и кората от лимона се бъркат непрекъснато на бавен огън. Внимава се да не се получат някакви зрънца. Сместа се изсипва в не много дълбока тава. Оставя се така да изстине. Махат се кората от лимона и пръчката канела. Когато изстине се реже на квадрати и се овалва в останалите 3 с.л. от брашното и яйцата, които предварително се разбили много добре. Пържи се в загрято олио и от двете страни.

Сервира се според предпочитанията ви – топло или студено, поръсено с канела на прах.

 

Стига вече с десертите, въпреки че са толкова вкусни, не трябва да прекаляваме със сладкото все пак. Време е за нещо с месо!

4. Рулца от пуешки гърди и гъби

Необходими продукти:

8 пуешки филета
300 гр. гъби
4 парчета хамон /или обикновена шунка/
1 броколи
6 скилидки чесън
1 ч.бяло вино
1 л.брашно
галета
вода
зехтин,сол,магданоз,индийско орехче

Начин на приготвяне:

В тиган се загрява зехтина и в него се запържва чесъна, нарязан на ситни парченца, прибавят се гъбите, шипка индийско орехче, брашното, бяло вино, сол и магданоз. Готви се около 20 минути и се маха от огъня, когато сосът е готов. Осоляваме филетата и върху всяко се слага парченце хамон /шунка/. Увиват се на руло. Овалват се в галетата, към която предварително се прибавили 2 скилидки чесън. Забождаме рулцата с пръчица и ги пържим в зехтин. Ако пък не обичате пържено, можете да ги запечете във фурна. Вкусът си остава все така хубав.
Броколито се накъсва на малки розички и се слага във вряща вода, вари се 4 мин. Рулцата се заливат със соса и се украсяват с броколи.


Приятен апетит!