Милиардерът Ричард Брансън настоява бизнес лидерите да възприемат идеята за гъвкаво работно време, като твърди, че с днешните технологии няма причина хората да не работят по-малко часове и да бъдат еднакво - ако не и по-ефективни.

"Упоритата работа е ключова, но наслаждаването на това, което правиш и забавлението, е също толкова важно", казва авантюристичният, обичащият забавления основател на "Virgin".

В международния си бестселър "По наивния начин: ако не е забавно, не си заслужава да го правиш", той пише, че "забавлението е една от най-важните и подценявани съставки във всяко успешно начинание".

Брансън често изтъква значението на отпускането, презареждането и свързването с хората, които обичаме, и смята, че гъвкавата работа позволява на персонала на "Virgin" да намери по-добър баланс между работата и личния си живот. "Чрез това равновесие те стават по-щастливи и по-продуктивни", казва той.

Virgin предлага на своите служители неограничен отпуск и опция за работа от вкъщи. "По-лесно е да привлечеш голям талант, когато си отворен и гъвкав", твърди Брансън в скорошна публикация. "Не е ефективно или продуктивно да ги принуждаваш да се държат по конвенционалния начин."

И смята, че напредъкът в технологиите напълно подкрепя този преход.

Вместо да се страхува, че роботите ще поемат работата, той казва, че технологиите трябва да бъде възприети, защото иновациите правят възможно да се работи повече за по-кратко време, което означава, че служителите трябва да имат свободата да имат повече лично време и да правят нещата, които искат да направят.

"Много хора ще се радват на тридневни или дори четиридневни уикенди", смята Брансън. "Всеки би се радвал на повече време, което да прекара с любимите си хора, повече време, за да се грижи за формата и здравето си, повече време да изследва света."

Милиардерът отлично знае как да балансира професионалния и семейния си живот. Virgin Group, инвестиционната му фирма за рисков капитал, има интерес към повече от 60 предприятия, от влакове и самолети до космически кораби и технологии. Бизнесът му обслужва 53 милиона клиенти, има 69 000 служители в 53 държави, а годишните ѝ приходи са почти 22 милиарда долара. Когато Брансън не се фокусира върху разразстването на бизнеса си, се среща със световните лидери за глобални проблеми чрез своята филантропска организация Virgin Unite.

Мега предприемачът, чиято нетна стойност в момента възлиза на 5,1 милиарда долара, се превърна в ревностен защитник на гъвкавата работа и работата на непълно работно време след раждането на първото си дете през 2005 г. Сега той настоява други бизнес лидери да прегърнат идеята, че това е от полза не само за служителя, но и за работодателите.

"Гъвкавостта да останеш вкъщи (дори само от време на време) може да бъде разликата между родителите, които напредват в кариерата си и тези, които трябва да напуснат. Компаниите, които забраняват тази практика, оказват натиск върху семействата и ограничават възможностите на работещите родители, а това не е добре за никой", смята той.

Брансън също така предупреждава, че гъвкавата работа "е мощен инструмент за добро - но само ако се използва правилно".

"Това не е просто даване на лаптоп и позволяване на някой да работи от дома си или отнемане един ден от работната седмица и очакване на един и същ резултат. Разбира се, гъвкавостта трябва да е полезна на работодателите и служителите."

Да ти плащат повече, за да работиш по-малко време, може да е трудно, а Брансън признава, че това е "трудно за балансиране действие". Независимо от това, предприемачът вярва, че гъвкавите работни условия ще бъдат стандарт в не толкова далеченото бъдеще и бизнес лидерите трябва да са наясно с това.

Една от причините, според Брансън, е, че съвременната работна сила вече се развива. Въпреки че много организации инвестират силно в бонуси и новооткрити офиси, за да направят служителите си по-щастливи на работа, повечето хора искат свободата да прекарват времето си със семейството и все пак да вършат работата си. Лекотата на свързване позволява на хората да работят отвсякъде - едно проучване показва, че 43% от американците работят дистанционно поне през определена част от времето.

Второ, той казва, че телекомуникациите подобряват производителността. Щастливите служители са по-добри работници. Така че не е изненадващо, че работниците, които работят от вкъщи са по-удовлетворени от работата си. Без продължително пътуване, те могат да започнат своя ден по-рано и да бъдат по-продуктивни. Възможността да работиш от вкъщи също дава възможност на работодателите да задържат най-добрите работници. Използването на такива работници може също да намали разходите за недвижими имоти, смята той.

В крайна сметка Брансън твърди, че доверието е ключово. "Гъвкавата работа е интелигентна. Бизнесът на бъдещето. Ако имаш доверие в служителите да вземат свои собствени решения, ще ти се отплатят", казва той.