Роден на 10 януари 1945 г. в Лондон като пето дете на семейство на англичанка и шотландец, Родерик Дейвид Стюарт или просто Род Стюарт, в един от най-продаваните музикални творци на всички времена.

До края на 60-те години изпълнява ритъм енд блус и привлича вниманието на Лонг Джон Болдри, като известно време участва в неговата група. По-късно пее в групите "Стиймпакет" и "Шотгън", солист в групата на Джеф Бек (записва с него 2 албума - "Truth", 1968 г.; "Beck Ola", 1969 г.).

През 1970 г. основава собствена група "Смол фейсис", преименувана по-късно на "Фейсис". След 1971 г. отделни песни и албуми заемат челни места в класациите в Англия и САЩ, а концертите му имат огромен успех. Групата му се разпада през 1975 г., след което певецът прави солова кариера.

Род Стюарт е ценител на шотландското уиски и хубавите млади жени. Женил се е 3 пъти - за Брит Екланд, актриса и манекенка, за Рейчъл Хънтър - модел и за модела Пени Ланкастър, от която са и последните му две (от общо 8) деца - Алистър и Ейдън.