Няма спор, че розето е едно от най-обичаните и предпочитани вина. Така например, ако ви предстои прохладна вечер в градината, на морския бряг или дори под звездното небе, където ще бъдете с любим човек, то заложете на розето.

 

Дали заради специфичната си технология, събрала в него качества и на червените, и на белите вина или наистина заради следването на тенденциите, розето е много предпочитано през лятото.

За повечето от хора розето се свърза с настроенията, ароматите и вкусовете на пролетта и лятото, което изглежда естествено, тъй като това вино примамва първо със своя искрящо оптимистичен цвят и после със свежия си плодов вкус. И всичко това го прави изключително привлекателно.

Розе или розово вино е едно и също нещо и чисто и просто означава, че виното е с розов цвят. В Америка обаче, розе няма или поне не се нарича по този начин, а само „blush” – румено вино.

Има два основни фактора, които отличават розето. Единият от тях е, че сладостта му идва, ако то е направено единствено от сортове червено грозде А другият, че за получаването му ферментира само гроздовата мъст, а не цялата гроздова каша или иначе казано – прави се по технологията за получаване на бяло вино.

Как се прави

Често наричано с имената Rosato или Rosado, виното се получава като след отделянето на зърната от чепките, мъстта се оставя да престои с ципите, в зависимост от сорта и степента на зрялост, между 2 и 6 часа. Срокът е много разтеглив, зависи от сорта грозде, от температурата (между 8-10 и 25-28 градуса) и други технологични тънкости. Следва пресоване и ферментация. Колкото по-интензивно се пресова и колкото по-продължително е настойването, толкова по-тъмен е цветът на виното, а чрез избистряне му се придава кристален блясък. Полученото вино може да бъде много сухо и скъпо (цената на някои бутилки достига до 600 долара). 

Цветът на съвременните розета, както показва и наименованието им, е розов, вариращ от бледите, едва забелязващи се нюанси на цвета, до интензивен, тъмен, близък до светлочервения цвят. В най-добрия случай розето обединява в себе си плодовостта на бялото вино и плътността на червеното.

Всеки винарски район по света, който произвежда розе, се отличава по ред причини. Една от основните е, че често дадени региони имат идеален за производството на бели вина климат, но разполагат само с червени сортове. В горещите винарски райони на Франция и Испания се произвеждат големи количества розе, защото то е много по-подходящо за лятото от тежкото червено вино на тези региони. Освен това, розето се доближава поне по цвят до любимото на испанци и французи червено вино. В Италия розето се произвежда в значително по-малки количества, тъй като италианците нямат никакъв проблем да посегнат към бялото вино като алтернатива на червеното.

Важно е да запомните, че розето се произвежда изцяло от червени сортове, т.е. то не е смес между бяло и червено вино. Изключение от това правило е единствено шампанско-розе – при производството му е разрешено смесването на червено и бяло вино. Розето е слабо таниново вино, чийто вкус често напомня това на бялото вино, но с тази разлика, че плътността му го доближава повече към червеното.

Историята на розето

Много любопитно е да се отбележи, че розовите вина, са всъщност първите вина, познати ни още от най-дълбока древност. Причината за това е, защото древните винопроизводителни техники, необходими за пресоване на гроздето, са приключвали много бързо - почти веднага след прибиране на реколтата. И така вината, които се пиели в древността, са приличали по-скоро на съвременното розе, отколкото на който и да е сорт червено вино.

Едва след Втората световна война виното розе се е променило. В края на 60-те и началото на 70-те години розетата стават хит в Западна Европа и Америка и биват възприети като отделна категория вина. По това време винопроизводител на име Боб Тринчеро, опитвайки този различен сорт вино, бил приятно изненадан от сладкия и сочен, ненатрапчив вкус на питието. Точно тогава решил, че това ще бъде много търсено и затова го предложил на обществото. Така светът се променил. Всички започнали да купуват розе, а в САЩ настанала истинска истерия.

В Америка розетата не се наричат “розе” или “розово вино”, а blush – румено вино. Най-често се правят от бял зинфандел. Този термин постепенно започва да се възприема от специалистите, когато описват много слабо обагрени в розово, почти бели вина с розов оттенък.

По-късно, през 1976 г., човек на име Чарлз Крек става първият винопроизводител, опитал сорта Каберне Совиньон, като засял лозя в Сонома, Калифорния. Когато бил посетен от известен писател, изучаващ вината, той му предложил своето светло розово вино. И тъй като цветът бил интересен, само две години по-късно Крек го патентовал като „румено розе”, което станало синоним на розовите вина.

Вкусов профил

Тъй като голяма част от аромата и цвета на виното зависят от времето, което то ще прекара заедно с ципите, където се намират багрилните вещества, а също и температурата, се оказва, че в зависимост от всички тези неща, можем да имаме сигурен знак какво да очакваме. Тоест при избора на вино розе е важно да се разгледа какво грозде е било използвано във виното, за да знаем дали ще е сухо или не, плътно или по-малко, каква нотка ще бъде уловима. Съответно цветовете варират от така наречения луков цвят или "сьомга" до ягодов. Но какъвто и да е стилът на розовото вино, то има едно основно предназначение - да освежава и да не се натрапва. Затова е и така лесно да се комбинира с почти всяка храна.

Прованс (Provence) е по-сухо и е предпочитано, когато ще хапвате морски дарове, паста, риба или свинско филе. Виното се произвежда в 85 малки селища, разположени между Ница и Марсилия, които съставляват САО Cotes дьо Provance.

Розе Champagne пък е едно от най-скъпите пенливи вина, които можете да намерите. Подобно на други видове и тук цветовете варират от светлосиво розово до светло или тъмно розово. Най-разпространеното е Pinot Noir, което с типичния си розов оттенък е синоним на любов и романтика.

Както по-горе споменахме, Белият Зинфандел и Руменото вино са една идея по-сладки и по-сочни. Изключително популярни са сред студентите в САЩ.

Belaire пък е най-изящното вино розе на Франция. То представлява пенливо вино розе, произведено в региона Прованс-Алпи-Лазурен бряг – зашеметяващият район в Южна Франция добил популярност през ХIХ в. с импресионистите Моне, Сезан, Мане, Реноар и др. Неговите подвидове: Гренаш дава на тялото топлината и нотки на къпина и касис, Сензо допълва с аромат на черешов цвят, финес и еластична текстура, а Сира дава завършеност и приятна плътност.

Италианското Rosato е едно от най-ароматни и приятни вина, чийто вкус е до голяма степен базиран на региона, в който се отглежда. Подобен на него като вкус е испанският Rosado, който е нещо средно между Мерло и Темпранийо, в допълнение към Каберне Совиньон и Carignan.

Други препоръчителни вина с изключително приятен и ненатрапчив вкус са Chateau De Lancyre, Provence, Sokol Blosser Estate Cuvee и Livia Fontana Rosé Duemilairedici.

Как да поднасяте розе

Тъй като обикновено розето си подхожда с много плодове, е добре да заложите на череши, пъпеш или цитруси. То е идеално допълнение към летните и топли месеци, като задължително трябва да бъде поднесено в чаша или за бяло вино, или за шампанско. Изключително подходящи за почти всякакъв вид ястия, те си пасват идеално както с агнешко, пилешкото, патешкото, пуешкото, така и с морските дарове и риби, та дори и с пикантната, ориенталска храна или вегетарианска храна.