Скъпи дами, не бързайте да казвате: „Истинските мъже вече свършиха!" Да помислим заедно върху това, че героите на нашето време се различават от техните предшественици. По какви особеностите на поведението ще можете да прецените един съвременен мъж, разберете в следващите редове:

1. Съвременните мъже чувстват, че им е емоционално по-трудно, отколкото на техните бащи

"От една страна казват, че мъжът трябва да бъде внимателен, грижовен, страстен и симпатичен. От друга - всички очакват от него да бъде мачо", отбелязва д-р Уилям Полак. Този парадокс се превръща в основен източник на мъжкия стрес.

В същото време сегашните мъже вече не могат да вземат бащите си като положителен пример. Полак цитира един от своите пациенти, който казва: "Защо да се напрягам? Баща ми го е правил цял живот. Сега е разведен, майка ми не иска да говори с него, живее сам... и е нещастен."

2. Този натиск засяга и сексуалния им живот

"Основният проблем, с който се сблъсквам, е ниското ниво на желание при пациентите", казва д-р Йън Кернер, сексолог и автор на множество книги.     Преди 15 години ниското либидо беше предимно женски проблем. Сега мъжете ги настигат в това отношение." Всички тези пациенти, както обяснява д-р Кернер, свързват загубата на желание с вътрешния психологически натиск: "Те казват, че са подложени на стрес и че трябва да решават много проблеми."

3. Защо съвременният мъж не бърза да се обвърже

"От физическа гледна точка, те могат да си позволят да не бързат да се женят и да имат деца”- казва младият активист и предприемач Уес Мур, автор на бестселъра "Другата Уес Мур". И допълва, че проблемът е във високата летва, която поставят съвременните дами към потенциалните съпрузи. "Ако една жена търси образован, благороден мъж, с добра работа и който е готов да се ожени - това значително свива кръга за избор." Номерът е, че мъжът, който отговаря на всички изисквания от списъка не бърза да поеме отговорност. Той знае, че може да си позволи да си поживее още малко.

4. Отнасят се все по-спокойно към жените, които печелят повече от тях

"Днешните млади мъже не виждат проблем в това да се внасят вкъщи повече пари. Те по-скоро се надяват следващата година да бъдат в състояние да печелят повече", обяснява професорът по социология в Ню Йоркския университет Катлийн Герсон. И това не е чисто западен подход. Виждаме, че и у нас жените имат възможност да правят бизнес, женският успех се възприема като женски успех, а не като мъжки провал.

"Това е така, защото мъжете започнаха да разглеждат въпроса философски: те разбират кое е по-важно, например да купят съвместно жилище, отколкото да затънат в ипотечни кредити. Те предпочитат да си сътрудничат, а не да се конкурират", заключава професорът.

5. И все пак, за много мъже днес, успешната жена е проблем за семейството

Работата е там, че мъжът не се чувства достатъчно значим. "Жените избират и двете неща: да бъдат продуктивни и да изпълняват репродуктивна роля", казва Лионел Тайгер, професор по антропология в американския университет Рутгерс. Оказва се, че на мъжа е отнета ролята да печели хляба и не му се дава нищо в замяна. Той смята, че няма какво да внесе в семейството и се чувства ненужен.

Мъжът не е дете, на което да отнемете това, което действително е жизнено важно за него.

Затова, мили дами, нищо не ни пречи често да напомняме на любимия си съпруг колко ни е нужен и колко много значи за нас. Защото да го изслуша, разбере и подкрепи като нас не може нито един психотерапевт. И така нежно да ви гледа, когато спите, може само един истински любящ мъж.