Независимо дали е малко, голямо, с един родител, или мултикултурно, всички семейства си приличат, когато заедно седнат на трапезата и сподлят как е преминал денят им, разкажат как се чувстват и се насладят на времето, прекарано заедно. Има продукти и ястия, които ще откриете в кухнята на почти всяко едно българско семейство и любимата леща е едно от тях. В следващите редове ще си поговорим за нейните ползите, за разновидностите ѝ, а също така и ще ви споделим няколко неустоими рецепти, които сме убедени, че бързо ще спечелят симпатиите ви.
Любимата леща и нейните ползи
В последно време все по-усилено се говори за ползите от консумацията на бобови култури, които смело можем да дефинираме като суперхрани. И в това няма нищо случайно, тъй като те дават на организма ни всичко необходимо, за да бъдем здрави, енергични и в тонус. Такава суперхрана е и лещата. Любима на мнозина, тя се намира изключително лесно, ниската й цена я прави достъпна форма на висококачествен протеин за много хора по света, приготвя се бързо, а вкусовите й качества са несравними.
В България лещата е позната като вкус на всички ни от най-ранна детска възраст. Използва се предимно за приготвяне на яхния, но е и чудесен продукт, от който може да с направят вкусни салати, супи, предястия и кюфтета. Питателна и вкусна, тя е прекрасен източник на витамини от група В, желязо и калий, полифеноли, калций и магнезий, тя също така съдържа високи нива на протеини и фибри. Всичко това я превръща с безценен пазител на сърцето, помощник в борбата с кръвното налягане и лошия холестерол, много полезна за добрите бактерии в стомаха ни.
На българския пазар се предлагат няколко вида леща, освен добре познатата ни традиционна. И макар всеки вид да доставя почти едни и същи хранителни вещества, те се приготвят по различен начин. Кафявата и зелената са най-широко разпространените, следвани от червената, която има по-сладникав вкус, френската, която е идеална за салати и гарнитури и лещата Белуга, която се отличава с по-плътната си структура.
20 години Крина – зрънце вкус за всеки вкус!
Тази година любимата ни Крина празнува своя 20-ти юбилей. 20 години, символ на доверие, през които всички от голямото семейство на Крина се грижат съвестно за производството, обработката и пакетирането на продуктите, които достигат до нас. 20 години, през които имаме честта и удоволствието да се наслаждаваме на любими традиционни вкусове от родната кухня или да опитаме нови и по-екзотични. Без значение дали говорим за ароматния боб на баба, любимото пиле с ориз или арабската крем супа от червена леща на мама, Крина е до нас и в делник и празник, и идва с още една идея и много любов!
Заедно "У дома" с шеф Силвена Роу и Крина
Едва ли има доманикя, която да не е чувала за шеф Силвена Роу! Едва ли има майка, баба, съпруга, която да не обича да приготвя най-близките до същността на българската кухня варива - боб, ориз, леща... И едва ли има българин, който да не се е докосвал поне веднъж до невероятния вкус, който предлага любимата Крина!
Какво е общото обаче между шеф от такава световна величина и бранд, чиято цел е едновременно да подбере многообразие от зърнени култури и варива, но също така и да накара всеки да вкуси насладата от добрата храна, да усети най-неустоимите ѝ аромати и да я сподели с любимите си хора? Отговорът е много прост - заедно с тях да се насладим на безцените зърна от съкровищницата на Крина и чрез тях да се докоснем до енергията, която природата ни дава!
Любима, слънчева и преди всичко невероятно талантлива, шеф Роу не просто създава вкусни ястия, а съчетава изкуството на кулинарията със здравословния начин на живот. Шеф готвач с над 35 години опит, носител на престижни кулинарни награди и автор на 13 книги, тя се отнася с огромна отговорност, старание и любов към това, което поднася у дома.
От Крина пък са посветили целия си житейски път, за да създават хранителни продукти с внимание към детайла и крайния потребител. А обогатявайки своето продуктово портфолио с наслада от вкусове и обичани класики, Крина ни дава възможност за безкрайни кулинарни блюда.
Със своята най-нова книга "У дома" шеф Силвена Роу в прекрасн партньорство с Крина ще покаже на всички ни как да превърнем най-типичните за българската кухня от добре познатите ни зърнени култури и варива, любими на малки и големи, в неустоими за небцата ни ястия. Книгата "У дома" съдържа 80 невероятни авторски рецепти за традиционни и екзотични ястия, сезонни предложения и кулинарни шедьоври, някои по-смели и необичайни комбинации, подходящи за делници и празници.
А сега е време да ви предложим и три от най-обичаните рецепти с любимата леща Крина!
Яхния с леща, тиква и спанак
Необходими съставки:
• 1 чаша леща Българска Крина “Имало едно време...”
• 3 супени лъжици олио
• 1 глава лук
• 1 морков
• 2-3 скилидки чесън
• 1-2 дафинов лист
• вода
• сол
• 2 чаши нарязана на кубчета тиква
• 2 чаши измит и отцеден спанак
По желание
• кисело мляко за гарниране
• щипка лют червен пипер
Начин на приготвяне:
В нагорещена мазнина задушете ситно нарязаните лук и морков, добавете чесъна, дафиновия лист и измитата и добре отцедена леща. След това добавете вода и оставете да заври за около 20 минути, като после добавите тиквата и солта. След още 20-ина минути тиквата трябва да е готова, добавете спанака и поднесете с кисело мляко и щипка лют червен пипер.
Пасуц толма или сарми с кисело зеле и богата плънка от нахут, леща, червен боб и булгур от Ани Шакарян
Необходими съставки:
• 1 глава кисело зеле
• 2 супени лъжици доматен сос
• 3-4 сушени кайсии
• 30 мл зехтин
• 1 пръчка канела
За плънката:
• 1 глава лук
• 1 скилидка чесън
• 1 консерва нахут Krina
• 1 консерва червен боб Krina
• 1 чаена чаша леща Българска Krina Natural Choice
• 3/4 чаена чаша булгур Krina Natural Choice
• шепа стафиди
• 7-8 бр. сушени кайсии
• 2 супени лъжици доматен сос
• 30 мл зехтин
• връзка пресен копър
• шепа пресен босилек
• 1/2 чаена лъжица суха мащерка
• 1/2 чаена лъжица червен пипер
• черен пипер
• сол
Начин на приготвяне:
Като първа стъпка сварете лещата в тенджера под налягане с 2 чаени чаши вода, малко сол и зехтин. В отделен съд с вода 1:2 сварете булгура за около 15-20 минути. (Ако булгурът ви е от турския, може само да го накиснете до готовност). В купа смесете лещата, нахута, боба, булгура, нарязаните сушени кайсии и стафидите. Нарежете на ситно лука и чесъна и ги задушете в зехтин с малко вода до омекване. Изсипете всички продукти за плънката при тях и бъркайте на слаб огън. Подправете със ситно нарязаните копър, босилек и сухите подправки. Разбъркайте добре и леко охладете.
След това отделете листата от зелката, внимателно отрежете жилката от средата на всяко листо и започнете да пълните с плънката. Навивайте до стегнато руло, като имайте предвид, че Пасуц толма се прави на по-големи сарми, не като лозовите.
По същия начин навийте и останалите сарми. След това ги подредете в дълбока тенджера, като на дъното сложите малко от останалите ви листа. Отгоре полейте с две супени лъжици доматен сос, зехтин и поставете няколко цели сушени кайсии и пръчка канела. Налейте вода, колкото да покрие долния ред сарми и затиснете ги с голяма чиния, обърната на обратно.
След завиране продължете да готвите сармите на бавен огън около 30 минути (до готовност). Поднесете ги студени, без бульона от тенджерата.
Топла салата от леща
Необходими съставки:
• 100 грама леща Българска Крина „Имало едно време…“
• 1 морков
• 2 глави жълт лук
• 2 скилидки чесън
• 1 зелена чушка
• орехови ядки
• 30 грама краве масло
• сол на вкус
Начин на приготвяне:
Обелете моркова и го нарежете на кубчета, а зелената чушка на ситно. Сложете зеленчуците и лещата да се сварят в подсолена вода, като през това време обелете и нарежете лука и чесъна на ситно. Задушете ги в маслото за кратко и дръпнете от котлона. Отцедете от водата сварените вече леща и зеленчуци и ги поставете в купа. Добавете задушените лук и чесън с мазнината от тигана, прибавете сол на вкус и разбъркайте. Запечете за кратко ореховите ядки в сух тиган и поръсете върху лещата.