Имаш важна бизнес среща, децата все още не са готови, трябва да заредиш колата по пътя за градината, а е понеделник и трафикът ще е наистина кошмарен. Честито – вече си ускорила сърдечния си пулс, кръвното налягане се е покачило, а нивата на адреналин и кортизол в кръвта ти вече са критични. А часът е само 8 сутринта… Истински ад!

Ситуация като тази няма как да не повлияе на настроението ти, да не станеш раздразнителна, тревожна или депресирана. Всички хормони, които преливат в тялото в това време, могат да доведат до сериозно претоварване, което да излъже мозъка, че няма как да се справиш. И докато епизодичният стрес в минимални дози би могъл да се смята за полезен, то ефектът от хроничния може да се отрази на психическото и физическото благополучие.

Добрата новина е, че има прекрасни начини да се научиш да се справяш със стреса и да го елиминираш от живота си. Отдели само десет минути, за да опиташ някоя от следните техники. Обещаваме, че резултатите няма да се забавят и почти веднага ще се почувстваш по-добре!

Раздвижи се

Движението несъмнено е най-добрият начин за повдигане на настроението. Може и да ти се стори клиширано, но упражненията наистина подтикват тялото да отделя повече ендрофин, хормонът на щастието, който да ни накара да се чувстваме по-малко стресирани. Редица изследвания доказват, че физическата активност също така подобрява паметта.

Не е задължително да започнеш с пълноценна тренировка – разходи се около блока, стани от бюрото и направи 20 скока или клека, започни да бягаш през вечер, запиши се на йога или пък си припомни как се кара колело. Важното е да си направила първата крачка и да имаш отдушник на стреса в лицето на движението.

Поеми дълбоко въздух

Знаеш ли, че стресът и тревожността могат да повлияят на дишането, което влияе пряко на това как се чувстват тялото и умът? Поемането на няколко дълбоки вдишвания помага да забавиш сърдечния пулс и скоростта на дишане, да отпуснеш мускулите и да успокоиш ума си от всякакви мисли. Необходимо е само да поемеш дълбоко въздух, докато броиш до пет, да задържиш за две секунди и да издишаш отново, броейки до пет. Така ще активираш парасимпатиковата нервна система, отговорна за това, а и ще се освободиш от всичко негативно, което си натрупала.

Медитирай

Ако все още не си пробвала различни упражнения за медитация, няма по-добро време да започнеш от днес. Научно доказано е, че те помагат за намаляване и управление на стреса, като също така насърчават психическото благополучие, когато не се чувстваш добре. Само 5-10 минути през деня имат силата да го направят по-слънчев, дори и навън да вали. 

Организирай времето си

Стресът идва и тогава, когато се чувстваш претоварена от броя на задачите, които трябва да отметнеш и сроковете, които гониш. Съставянето на списък е много добра стратегия за управление на времето, като по този начин приоритизираш работата си и планираш правилно времето за нейното изпълнение. Не забравяй да вместиш и малко време в графика, в което да се възнаградиш за добре свършената работа. Имай едно на ум, защото невидимият стрес бързо и неусетно би могъл да се превърне в хроничен.

Ритуали за качествен сън

Безсънието и честите събуждания през нощта са едни от най-големите причинители на стрес. Мелатонин е хормонът на съня, отговорен за настъпването му и неговото качество. В допълнение може да вземеш топъл душ преди лягане или да запалиш свещ с благоуханни масла, за да се отпуснеш преди заспиване.

Не бъди в плен на лошите мисли

Всеизвестно е, че смехът и доброто настроение повишават нивата на серотонин и допамин (хормони на щастието и удоволствието).

Помисли какво може да те разсмее – комедиен филм или пък да четеш нещо позитивно, анекдоти. Музиката също значително ще допринесе за настроението ти.

Вече споменахме, че повишените нива на кортизола, могат да доведат след себе си редица последици. За да помогнеш на тялото бързо да влезе в кондиция и да намериш изпитан и ефективен начин да намалиш нивата на хормона, можеш да започнеш приема на хранителни добавки. СЕДАТОН-5 е оптимална комбинация от екстракт от семена на африканска грифония (Griffonia simplicifolia), витамин В6 и витамин В12 с изразено успокояващо действие върху нервната система. Той влияе изключително благоприятно върху нервното напрежение, безпокойство и раздразнителност.

Тайната на хранителната добавка се крие в уникалния екстракт от африканска грифония, който действа на няколко равнища. На първо място подпомага образуването на хормона серотонин, известен още като “хормон на щастието”, който осигурява пренасянето на нервните импулси, регулира настроението и подпомага психичната функция. В резултат паметта и концентрацията са подобрени, а нивата на тревожност, безпокойство и депресия са намалени значително. На второ място африканската грифония допринася за нормалните нива на хормона мелатонин, отговорен за денонощния цикъл на сън и бодърстване. Подобрява се качеството и продължителността на съня, а нервното напрежение е сведено до минимум.

Витамин В6 допринася за намаляването на чувството на отпадналост и умора. Съдейства за поддържането на нормалната психична функция. Допринася за стабилността и нормалното функциониране на нервната система. Подпомага електролитния баланс, нормалното протичане на метаболизма и производството на енергия.

Витамин В12 допринася за нормалното образуване на червени кръвни телца, нормалната функция на имунната система, намаляването на чувството на отпадналост и умора. Витамин B12 участва в процеса на делене на клетките.

Сега, повече от всичко, имаме нужда от повече спокойствие без никакъв стрес. Но има моменти, когато приятната обстановка, хубава музика и медитация просто не са достатъчни. Точно тогава можем да се доверим на СЕДАТОН-5, който ще нормализира нивата на стрес и ще ни накара отново да се усмихнем.