Здравословният живот включва задоволителен секс, който е полезен за ума и тялото ви, а задоволителният секс включва върховното удоволствие - оргазъм. Липсата на оргазъм обаче се случва по-често от постигането му. И ако това засяга и вас, не сте сами. Сексуалната дисфункция е вродена при около 40% от жените, които рядко или никога не достигат до оргазъм.

Но останалите сексуални проблеми са свързани с либидото или намален интерес към секса, но и с невъзможността постоянно да се изпитва оргазъм, дори когато сексуалното желание е силно и активно. Съществуват много фактори, които влияят върху липсата на оргазъм и условия, които трябва да изпълним, за да постигнем това върховно удоволствие. 

Ето защо много жени не изпитват оргазъм и как да го върнете в живота си 

Оргазмът обикновено не идва лесно

За да се стигне от чувството на възбуда и удоволствие до кулминацията, често се налага да се измине доста дълъг и сложен път. Трябва да сме в правилната умствена и емоционална нагласа. Умът ви трябва да е съсредоточен, нервите - чувствителни, а кръвта - да тече на всички правилни места. Различни умствени, емоционални и физически аспекти на секса могат да причинят липсата на оргазъм.

Най-малък процент от жените (около 10%) лесно изпитват кулминация по време на проникване, без допълнителна стимулация. Важно е да знаете това, защото то означава, че при вас все още всичко е наред, въпреки че не достигате до оргазъм, както очаквате или мислите, че трябва. 

Често срещани (нефизически) причини за липса на оргазъм

За много жени, които страдат от липса на оргазъм, пречка са някои медицински състояния и фактори, свързани с начина на живот. Често срещани причини са употребата на определени лекарства (антидепресанти и селективни инхибитори на обратното захващане на серотонина), хормонален дефицит, медицински състояния като диабет или хипертония, нарушения на съня, но също и фактори, свързани с начина на живот, като липса на физически упражнения, прекомерно пушене и консумация на алкохол.

Ако употребата на лекарства, хормонални промени или медицинско състояние се отразяват на сексуалния ви живот и причиняват липса на оргазъм, лекарят може да ви помогне. Тъй като лекарствата могат да бъдат променени и коригирани, а хормоналният баланс да бъде изследван и дефицитът да бъде компенсиран. Не се колебайте да се оплачете на лекаря си от смущенията, които имате. Липсата на оргазъм не е нито малък, нито рядък проблем и лекарят няма да го сметне за маловажен.

Физически причини за липсата на оргазъм

Ако хормоните и медицинските състояния не са причина за липсата на оргазъм, втората най-често срещана причина е физическа и включва познаването на собственото ви тяло и стимулацията, от която се нуждаете за постигане на върховно удоволствие. Ако по време на мастурбация оргазмът е редовен, а липсата на оргазъм настъпва по време на партньорски секс - причината е именно недостатъчната и неправилна стимулация.

Партньорът ви не може да знае какво ви доставя удоволствие, от каква стимулация се нуждаете и за колко време точно, за да получите оргазъм. Но вие можете да го насочите. За да го направите обаче, трябва да го знаете и вие самите. Ако не го знаете, тогава можете да го изследвате заедно. И не става дума само за клиторна стимулация, а за докосване, галене и целуване на лицето, устните, шията, гърдите и всички чувствителни зони на тялото ви, за да стигнете до момента, в който клиторната стимулация може лесно да ви доведе до оргазъм.

Вагината може и да не е най-чувствителната ви зона и липсата на оргазъм да се случва по време на проникващ секс, но затова пък сте снабдени с клитор, чиято единствена функция е да ви достави върховно удоволствие - не се колебайте да изследвате начините, които ви допадат най-добре, и да включите партньора си в активна игра за намиране на изгубеното съкровище, което е вашият оргазъм.

Клиторът е вашият център на удоволствието, а тъканта му се простира във вагината и можете да откриете как можете да го стимулирате чрез вагинален контакт. Някои пози са по-добри за вас от други, а ако проникването не осигурява достатъчно стимулация, винаги могат да се включат ръцете и то много ефективно.

Изследвайте чувствителността на вагината си - с пръсти или със секс играчка, преди да се впуснете в проникващ секс. Можете да откриете известната G-точка, която в последно време не се определя като точка, а като чувствителна опора на предната стена на вагината, на дълбочина няколко сантиметра. Тя обаче, може да бъде пропусната от пенисът, когато е във вагината поради положението си, както и поради самата анатомия. Но с пръстите или със секс играчки е лесно да се открие.

Други причини и лечение

Ако сте изключили медицински причини, внимателно сте изследвали ерогенните зони и сте стимулирали клитора, а усилията ви все още са последвани от липса на оргазъм, не търсете виновник. Никой не е виновен за това - нито вие, нито партньорът ви. А и имате още възможности да опитате.

Съществуват медикаменти, за които е доказано, че са ефективни при жени с аноргазмия, които могат да бъдат предписани от вашия лекар.

Можете да опитате още и с локални стимуланти, като например мехлеми и кремове за локално приложение, които увеличават притока на кръв и чувствителността на клитора. Също така има устройства, които стимулират тазовите мускули и осигуряват директна стимулация на клитора, или използват нежен вакуум за увеличаване на притока на кръв и могат да се използват по време на мастурбация или по време на секс.

Липсата на оргазъм не е единственият сексуален проблем - има ниско либидо, болезнен секс, трудности при постигането на възбуда и всички тези проблеми са реални и важни. Сексуалната дисфункция може да предизвика стрес и да повлияе на партньорската връзка, както и на цялостното здраве и благополучие. Това е реален проблем - за който има реални решения. Не се притеснявайте да ги потърсите!