Използването на обществена тоалетна рядко е чисто и приятно изживяване. Но когато природата се обажда, трябва да се справите с каквито и опции да имате под ръка. За да направим това преживяване поне малко по-поносимо, често покриваме тоалетната седалка с тоалетна хартия, за да предотвратим навлизането на микроби върху кожата ни. Е, някои изследвания предполагат, че това може да не е най-добрият изход.

Внимаваме за здравето и хигиената и сме решени да разберем истината за безопасността на тоалетната и я споделяме с вас.

Навсякъде има бактерии

Всеки път, когато промиваме тоалетната, фекалните бактерии влизат във въздуха, преди да се настанят върху всички предмети в близост до тоалетната. Можете да намерите бактерии по самата тоалетна, стените, дръжката на вратата и дори, познахте, върху ролките тоалетна хартия. Хартията абсорбира влагата много добре и е страхотна среда бактериите да се размножават. Така че, когато покриваме тоалетната седалка с хартия, преди да седнем върху нея, вие всъщност просто покривате замърсена повърхност с още повече замърсен материал.

Разпространението на бактерии може да бъде предотвратено, ако промием тоалетната със сложен капак, но няма начин да прогнозираме дали хората, които са я използвали преди нас, са направили това, освен това и не много обществени тоалетни предоставят такава опция. В някои ролките тоалетна хартия са покрити с пластмаса, която ги предпазва от бактерии.

Тоалетните седалки не са толкова мръсни, колкото сме мислили

Изненадващо самите тоалетни седалки не са най-мръсните места в тоалетната. Микробиолог на име Чарлз Герба смята, че най-често докосваните повърхности представляват най-голяма заплаха. Например, хората са по-склонни да докосват дръжката на вратата, мивките и тоалетната хартия с немити ръце, поставяйки допълнителни микроби върху тях. Що се отнася до тоалетните, те рядко влизат в пряк контакт с нашата кожа или друга част от тялото ни и много хора също ги изтриват със салфетка, преди да ги използват.

Поставянето на хартия на седалката няма да помогне

Използването на тоалетна хартия, поставена в същата тоалетна за покриване на седалката, няма да намали шансовете ви за заразяване. Тя не служи като защитен слой, тъй като вече е замърсена със същите микроби и вероятно се докосва от други хора. Вместо това можете да си носите кърпички и да ги използвате за покриване на тоалетната седалка, за да намалите потенциално броя на бактериите, които влизат в контакт с кожата ви. Ако нямате под ръка, вероятно е по-добре изобщо да не пипате седалката.

Много е трудно да хванете нещо от тоалетната седалка така или иначе

Вярно е, че тоалетните са пълни с бактерии, но няма нужда да сте параноични. Ако имунната ви система е силна и здрава и следвате прости правила за хигиена, има много малък шанс всъщност да хванете нещо. Повечето вируси и бактерии могат да оцелеят на тоалетната седалка само за кратък период от време. Освен това има риск от инфекция само ако бактериите по някакъв начин попаднат директно в уретралния или гениталния ви тракт. Ако имате наранена кожа на седалището или бедрата, микробите могат да проникнат, но дори и това е малко вероятно.

Как да използвате обществена тоалетна безопасно?

Както казахме, е доста трудно да хванете нещо в обществена тоалетна, ако следвате прости хигиенни правила:

• Най-важното нещо, което трябва да запомните, е правилно да миете ръцете си. Просто изплакването им с вода не е достатъчно. Трябва да използвате сапун и да миете ръцете си за около 20-30 секунди. Ако няма сапун, използвайте поне дезинфектант за ръце.

• След като сте ги измили, не пипайте кранчето. Използвайте салфетка или парче тоалетна хартия, за да предотвратите попадането на микроби на ръцете.
• Не поставяйте нещата си на пода или близо до мивката. По-добре е, ако някой може да ги задържи за вас, докато ви чака навън.

• Ако е възможно, избягвайте да докосвате нещо в тоалетната с голи ръце и никога не докосвайте лицето, очите или носа си преди да ги измиете.

Имате ли свои правила или трикове за използване на обществени тоалетни?