Мнозина от нас си спомнят с усмивка за едновремешната шарена сол. Едва ли има някой, който не е похапвал с апетит от специалитетите на баба, подправени с любимата меродия. А може би сте тичали по двора с вкусна „циганска баница”? На пръв поглед нищо особено – филия с олио (масло) и шарена сол. Онзи вкус обаче никога не се забравя.  

Шарената сол присъства на трапезата на българина от незапомнени времена. Днешните готови подправки обаче притежават малък процент от онзи вкус и аромат, който помним от деца. За да се „докоснат” поне за миг до доброто старо време, някои домакини все още сами приготвят шарената сол. Обикновено рецептата се предава от поколение на поколение, а във всеки край към основните съставки се слагат различни допълнителни подправки.

Това са най-разпространените продукти за домашната шарена сол: червен пипер, черен пипер, чубрица, кимион и готварска сол (освен ако не я използвате за овкусяване на сирене или други солени храни). В зависимост от предпочитанията, може да прибавите тиквени семки, царевица, мащерка, сминдух, чесън и лют червен пипер.

Веднъж направена, шарената сол присъства в почти всички ястия и придава един „по-български” вкус. А има ли някой, който би устоял на топла питка с масло и шарена сол?

Ако вече сте си направили шарената сол, взимайте топла питка с масло и шарена сол и си спомнете детството.