Каква е тайната рецепта за пълноценното и балансирано хранене при децата? Как се „готви“ кулинарна книга за най-малките и как един хамбургер може да е не само вкусен, но и полезен? Отговорите дават двама доказани майстора готвачи – шеф Манчев и шеф Шишков, които заедно с Лидл България запрятат ръкави за първата кулинарна книга за деца. И докато с тях си говорим за съставките на балансираното меню и за храната като вдъхновяващо общуване, вие може да станете част от кулинарната книга за деца на Лидл България и предстоящия кулинарен лагер, като изпратите любимата, но и полезна рецепта на своето дете до 10 юни на www.lidl.bg/detskirecepti.

1. Само преди няколко седмици обявихте, че ще участвате в първата кулинарна книга за деца на Лидл България. Какво си казахте, когато получихте тази покана и как всъщност се роди идеята за това?

Ш: Аз лично много се зарадвах, когато от Лидл България ни поканиха да участваме в този проект. Първо, защото да готвиш за деца е много сериозно и интересно предизвикателство и второ, защото вярвам, че има много идеи, съвети и рецепти за най-малките, които можем да споделим и които се надявам, че ще са полезни за родителите. Готвенето е голяма отговорност – изисква познания, усет, въображение, любопитство и желание да експериментираш. Едновременно с това има и много важна социална функция – да събира хората заедно. И когато във всичко това замесиш и децата, става ужасно интересно и забавно – трябва да си още по-креативен, още по-внимателен при избора и комбинацията на продуктите, още по-целенасочено трябва и да покажеш на детето, че храненето не е просто да седнеш и да изядеш една храна – то може да бъде много пълноценно общуване, стига да знаем каква емоция и отношение да вложим в него.

М: Поканата да участвам в този проект не ме изненада. Темата за пълноценното хранене при децата не е нещо ново за Лидл България – тази кулинарна книга е просто поредната крачка, която компанията прави в тази посока. Признавам си, че този проект ме върна доста години назад и ми припомни онези времена, когато моето семейство, и по-точно женската част от него, ме възпитаваха в любов и уважение към храната и ме научиха още от дете колко важно е да се замисляме с какво се храним, какво слагаме на масата вкъщи – защото ако не формираш тези навици още от малък, след това трудно може да ги промениш. Затова се радвам, че с тази кулинарна книга ще имам още една възможност да предам нататък това, на което ме е научило моето семейство и на което аз в момента се старая да уча децата си – че към храната трябва да се отнасяме с внимание и отговорност и че както каза и Таньо, тя е поводът, който събира семейството и който носи домашен уют и сплотеност.

2. Кое е най-важното, което всеки родител трябва да знае, когато готви за децата си?

Ш: Много е важно да му дава добър пример. Ако самият ти ядеш пред децата си боклуци, децата ти също ще поискат същото. Затова нашата задача като родители е да им формираме критерии кое е вкусно, кое полезно и кое ще ги накара да се чувстват добре. Един от начините, например, е да пазарувате заедно с вашето дете и още докато сте в магазина, да му покажете на какво да обръща внимание, когато един ден пазарува само. След това може да готвите заедно и отново заедно с вас да види колко интересно може да бъде готвенето и колко важно е какви продукти използваме. Здравословното хранене не трябва да се случва веднъж в седмицата – то трябва да се изгражда всеки ден.

М: Едно от най-важните неща е да приготвят разнообразно и балансирано меню – да има винаги от най-важните неща – мляко, месо, риба, яйца, плодове и зеленчуци, хляб, варива. Да използват свежи продукти, пресни и сезонни плодове и зеленчуци, веднъж седмично да им приготвят риба. За мен пълноценното хранене трябва да се възпитава и ако един родител успее да формира правилни хранителни навици у децата, още докато са малки, те ще продължат да ги следват и като пораснат.

3. Как обаче да убедим едно дете да яде зеленчукова супа, например, когато то иска да яде пица или шоколад?

Ш: Не е нужно да го убеждавате – няма проблем то да яде и от двете. Точно това искаме да покажем с тази книга – че вкусното може да е и част от балансирано меню. Пицата може да направите с пълнозърнесто брашно, да добавите свежи зеленчуци и сирене, да сложите ароматни подправки… всяка една рецепта може да бъде направена по здравословен и нездравословен начин – всичко зависи от това какво сложим в нея. Ако използваме качествени продукти, ако вложим щипка въображение и старание, тогава дори и хамбургерът може да се превърне в пълноценно меню. 

М: Целта не е да ограничаваме децата, защото когато им забраниш да ядат вафла или хамбургер, те ще искат да ядат само това и е напълно нормално – забраненият плод е най-сладък. Нека да опитват и от тези неща, но им поставете граници, за да не прекаляват с тях. Няма проблем да ядат вафла, но 2-3 пъти в месеца. Вместо това обаче може да им приготвите друг здравословен десерт, с който да им покажете, че имат избор и че той също може да бъде едновременно вкусен и полезен за тях.

4. Кога да очакваме кулинарната книга и какво ще намерят родителите в нея?

Ш: Книгата ще бъде готова през есента. Искаме да предложим рецепти, които са едновременно вкусни, полезни и привлекателни за децата. Едновременно с това да са лесни за приготвяне, с което пък да улесним родителите и да им бъдем полезни. Най-хубавото обаче е, че в нея няма да има само наши рецепти, но и рецепти на родителите, защото те най-добре знаят кое е най-доброто за техните деца.

М: Ето защо каним всички родители да изпращат любимите рецепти на техните деца, като е важно обаче те да са подходящи за едно пълноценно и балансирано меню. Могат да го направят до 10 юни, на www.lidl.bg/detskirecepti. От всички тях ние, заедно с екип от експерти, ще изберем 15-те най-добри предложения, които ще станат част от кулинарната книга, но преди това ще се срещнат с нас на специален кулинарен лагер, където заедно с родители и деца ще приготвим техните рецепти и ще бъде един истински кулинарен празник.

Ш: Само ще допълня, че освен нас, част от екипа, е и проф. д-р Веселка Дулева, която е национален консултант по хранене и диететика и която ще бъде консултант на проекта, за да гарантираме, че селекцията от рецепти, която ще предложим, е изцяло съобразена с балансираното хранене. Така се получава един чудесен пример как храната обединява майстори готвачи, доказани специалисти, родители и разбира се, най-важните – децата, в една страхотна кауза, наречена пълноценно хранене.