Тази година екипът на Dama.bg ви предлага да разнообразите празничната трапеза за Великден. Заложете на нашата морковена торта с шоколадова глазура. Развихрете въображението си и ви гарантираме, че крайния резултат ще ви остави без думи!
Ако ви се струва странно и никога не сте приготвяли морковена торта с маслена глазура от млечен шоколад, позволете ни да кажем, че наистина ще бъдете изненадани от този шедьовър.
За да направите тази уникална торта, се нуждаете от:
- 2 чаши пълнозърнесто брашно
- 2 ч.л. бакпулвер
- 1 ч.л. сода за хляб
- ¾ ч.л. сол
- 2 ч.л. канела
- ½ ч.л. индийско орехче
- ¾ чаша бяла захар
- ¾ чаша кафява захар от пакетче
- 3 яйца
- 1 чаша и половина растително масло
- 2 ч.л. чист екстракт от ванилия
- 2 чаши настъргани моркови
- 1 чаша сок от изцеден ананас
- ½ чаша счукани орехи (по желание)
Начин на приготвяне:
Смесете брашното, бакпулвера, содата, солта, канелата и индийското орехче в средно голяма купа и разбъркайте добре. Оставете настрана за кратко.
Разбийте с миксер захарта, яйцата, маслото и ванилията до получаване на гладка смес. Постепенно добавете брашното и предната смес с подправките. С миксер, разположен по-ниско, добавете и морковите, ананаса и орехите. Всичко се изсипва в специална форма за торти или кексчета.
Пече се на 180 градуса в продължение на 40 минути. Оставете я да изстине, преди да я сложите в хладилник.
Разрежете на три блата морковената торта. Нанесете слой от замразения маслен крем между всеки от тях.
Когато поставите и последния слой, направете окръжност, чийто радиус е на разстояние приблизително 4 см от центъра на блата.
С помощта на малка шпатула, изрежете кръга, като дълбочината трябва да засегне само първия блат от тортата. Премахнете излишния отрязък (за късна лека закуска).
Нанесете глазура по повърхността, както и вътре – в „гнездото”. След като приключите, преди поставяне на последния слой, оставете в хладилник да се охлади.
Когато тортата се охлади, покрийте с финалния пласт шоколад. Изгладете глазурата около цялата торта.
Напълнете шприца с млечния шоколадов маслен крем и започнете да правите различни вълнообразни линийки с произволни дължини.
Трябва да работите от вътрешността към външния слой на тортата. Когато приключите с "клонките" на гнездото, продължете с тези по стените на тортата. Спокойно не е толкова трудно, колко изглежда.
След като вашата необикновена декорация е завършена, запълнете гнездото с великденските яйца. Може да използвате бонбони M&M. Ако притежавате умения, може да си направите и птица. Ако пък не сте от можещите, може да купите готова (такава, която не се яде) от магазина.