Тази година екипът на Dama.bg ви предлага да разнообразите празничната трапеза за Великден. Заложете на нашата морковена торта с шоколадова глазура. Развихрете въображението си и ви гарантираме, че крайния резултат ще ви остави без думи!
 
Ако ви се струва странно и никога не сте приготвяли морковена торта с маслена глазура от млечен шоколад, позволете ни да кажем, че наистина ще бъдете изненадани от този шедьовър.
 
За да направите тази уникална торта, се нуждаете от:
  • 2 чаши пълнозърнесто брашно
  • 2 ч.л. бакпулвер
  • 1 ч.л. сода за хляб
  • ¾ ч.л. сол
  • 2 ч.л. канела
  • ½ ч.л. индийско орехче
  • ¾ чаша бяла захар
  • ¾ чаша кафява захар от пакетче
  • 3 яйца
  • 1 чаша и половина растително масло
  • 2 ч.л. чист екстракт от ванилия
  • 2 чаши настъргани моркови
  • 1 чаша сок от изцеден ананас
  • ½ чаша счукани орехи (по желание)
Начин на приготвяне:
 
Смесете брашното, бакпулвера, содата, солта, канелата и индийското орехче в средно голяма купа и разбъркайте добре. Оставете настрана за кратко.
 
Разбийте с миксер захарта, яйцата, маслото и ванилията до получаване на гладка смес. Постепенно добавете брашното и предната смес с подправките. С миксер, разположен по-ниско, добавете и морковите, ананаса и орехите. Всичко се изсипва в специална форма за торти или кексчета.
 
Пече се на 180 градуса в продължение на 40 минути. Оставете я да изстине, преди да я сложите в хладилник.
 
Разрежете на три блата морковената торта. Нанесете слой от замразения маслен крем между всеки от тях.
 
 
Когато поставите и последния слой, направете окръжност, чийто радиус е на разстояние приблизително 4 см от центъра на блата.
 
 
С помощта на малка шпатула, изрежете кръга, като дълбочината трябва да засегне само първия блат от тортата. Премахнете излишния отрязък (за късна лека закуска).
 
 
Нанесете глазура по повърхността, както и вътре – в „гнездото”. След като приключите, преди поставяне на последния слой, оставете в хладилник да се охлади.
 
 
Когато тортата се охлади, покрийте с финалния пласт шоколад. Изгладете глазурата около цялата торта.
 
 
Напълнете шприца с млечния шоколадов маслен крем и започнете да правите различни вълнообразни линийки с произволни дължини. 
 
 
Трябва да работите от вътрешността към външния слой на тортата. Когато приключите с "клонките" на гнездото, продължете с тези по стените на тортата. Спокойно не е толкова трудно, колко изглежда.
 
 
След като вашата необикновена декорация е завършена, запълнете гнездото с великденските яйца. Може да използвате бонбони M&M. Ако притежавате умения, може да си направите и птица. Ако пък не сте от можещите, може да купите готова (такава, която не се яде) от магазина.