Винаги сте искали да приготвите шоколадово суфле, но ви се е струвало твърде трудно и амбициозно начинание? Нищо подобно! Предлагаме ви списък с нужните съставки и лесна рецепта в 7 стъпки, с помощта на която да приготвите страхотно шоколадово суфле за вас и вашето семейство.
Какво ви е необходимо?
- Разтопено масло за мазнина
- 4 ½ супени лъжици пудра захар
- 60 грама масло
- 2 супени лъжици брашно
- 160 мл. прясно мляко
- 210 гр. качествен натурален шоколад, нарязан
- 3 яйца
- 125 мл. нискомаслена сметана
- 2 супени лъжици кафява захар
- 1 супена лъжица есенция от ванилия
- Пудра захар за поръсване
Как да го приготвите?
- Загрейте фурната до 180 градуса. Намажете шест 160-милилитрови чинийки за суфле с разтопено масло и ги поръсете с по половин лъжица пудра захар.
- Разтопете 30 грама масло в тиган на средна температура. Добавете брашно и използвайте дървена лъжица, за да бъркате сместа около една минута, или докато стане хомогенна. Отстранете от котлона, добавяйте мляко и бъркайте, до ново достигане на хомогенна смес. Върнете на котлона със средна температура докато сместа се сгъсти и заври. Трябва да ври една минута, докато я разбърквате постоянно. След това я отстранете от котлона.
- Разбъркайте 125 грама от шоколада и останалата пудра захар докато се получи хомогенна смес. Преместете я в купа. Добавете жълтъците на яйцата и бъркайте докато се смесят добре.
- Използвайте миксер, за да разбиете белтъците в чиста суха купа. Използвайте метална лъжица, за да добавите една трета от белтъка в сместа с шоколада. Добавяйте постепенно останалата част от белтъка, докато се получи хомогенна смес.
- Разпределете сместа поравно в приготвените чинии. Поставете на таблата за печене. Печетее ги в предварително загрятата фурна за 15-20 минути или докато бухнат добре.
- Междувременно смесете остатъка от шоколада и маслото с кафявата захар, сметаната и есенцията от ванилия в тиган на ниска температура. Разбърквайте в продължение на 2 минути или докато шоколада се стопи и се получи хомогенна смес. Оставете я да покъкри без да я покривате за 1 минута. Отстранете я от котлона и я пресипете в друг съд.
- Поставете суфлетата на чинийки. Поръсете с пудра захар. Използвайте лъжица, за да пробиете дупка във всяко от тях и я напълнете с шоколадовата смес. Вече сте готови да сервирате! Бон апети!