Винаги сте искали да приготвите шоколадово суфле, но ви се е струвало твърде трудно и амбициозно начинание? Нищо подобно! Предлагаме ви списък с нужните съставки и лесна рецепта в 7 стъпки, с помощта на която да приготвите страхотно шоколадово суфле за вас и вашето семейство.
 
Какво ви е необходимо?

  • Разтопено масло за мазнина
  • 4 ½ супени лъжици пудра захар
  • 60 грама масло
  • 2 супени лъжици брашно
  • 160 мл. прясно мляко
  • 210 гр. качествен натурален шоколад, нарязан
  • 3 яйца
  • 125 мл. нискомаслена сметана
  • 2 супени лъжици кафява захар
  • 1 супена лъжица есенция от ванилия
  • Пудра захар за поръсване
 
Как да го приготвите?

  1. Загрейте фурната до 180 градуса. Намажете шест 160-милилитрови чинийки за суфле с разтопено масло и ги поръсете с по половин лъжица пудра захар.
  2. Разтопете 30 грама масло в тиган на средна температура. Добавете брашно и използвайте дървена лъжица, за да бъркате сместа около една минута, или докато стане хомогенна. Отстранете от котлона, добавяйте мляко и бъркайте, до ново достигане на хомогенна смес. Върнете на котлона със средна температура докато сместа се сгъсти и заври. Трябва да ври една минута, докато я разбърквате постоянно. След това я отстранете от котлона.
  3. Разбъркайте 125 грама от шоколада и останалата пудра захар докато се получи хомогенна смес. Преместете я в купа. Добавете жълтъците на яйцата и бъркайте докато се смесят добре. 
  4. Използвайте миксер, за да разбиете белтъците в чиста суха купа. Използвайте метална лъжица, за да добавите една трета от белтъка в сместа с шоколада. Добавяйте постепенно останалата част от белтъка, докато се получи хомогенна смес. 
  5. Разпределете сместа поравно в приготвените чинии. Поставете на таблата за печене. Печетее ги в предварително загрятата фурна за 15-20 минути или докато бухнат добре.
  6. Междувременно смесете остатъка от шоколада и маслото с кафявата захар, сметаната и есенцията от ванилия в тиган на ниска температура. Разбърквайте в продължение на 2 минути или докато шоколада се стопи и се получи хомогенна смес. Оставете я да покъкри без да я покривате за 1 минута. Отстранете я от котлона и я пресипете в друг съд. 
  7. Поставете суфлетата на чинийки. Поръсете с пудра захар. Използвайте лъжица, за да пробиете дупка във всяко от тях и я напълнете с шоколадовата смес. Вече сте готови да сервирате! Бон апети!