Шотландия става първата държава в света, решена да защитава правата на хората за безплатни продукти за менструален цикъл от утре, приемайки нов закон. Съгласно законопроекта тампоните и дамските превръзки трябва да бъдат предоставени от общините и образователните институции на всеки, който има нужда от тях. 

Според шотландското правителство то вече е „инвестирало повече от 27 милиона евро за финансиране на достъпа до дамските продукти в редица обществени среди“ и се казва, че „новият закон ще затвърди този напредък“.

Законопроектът, който беше представен от говорителката на лейбъристите Моника Ленън и приет през ноември 2020 г., има за цел да се бори с бедността и да помогне на домакинствата, които са под финансово напрежение. Работата за подобряване на достъпа до тампони, превръзки и материали за многократна употреба никога не е била по-важна с оглед на пандемията през последните години, заявяват лейбъристите. Според тях осигуряването на достъп до безплатни дамски продукти е от основно значение за равенството и достойнството и премахва финансовите бариери пред достъпа до тях.

Социалната организация „Hey Girls“ създаде мобилното приложение PickupMyPeriod, което ще помогне на хората да намерят най-близката точка за безплатно получаване на артикулите. Апликацията в момента посочва повече от 1000 места за вземане на дамски продукти от потребителите.