Няма нищо по-трогателно от двойка възрастни, хванати под ръка. Да живеят заедно цял живот - това е мечтата на всички влюбени. Историята на Айрис и Стивън не е за техния идеален брак. Но нейните съвети ще помогнат на много двойки да изпълнят мечтата си – да посрещнат заедно щастливата старост.

Подготвях се за срещата на випуска. Бяха минали 10 години от дипломирането ми, 6 години брак и два месеца след труден развод. Върнах се в родния град с двамата си сина, видимо отслабнала - и това беше всичко.

Срещата и спомените за училище предизвикаха много емоции. Дали Арнолд Розенберг си е останал същият очилат учен? А Джил Пакстън дали е същата красавица? Дали ще намеря някой, с когото да отида на срещата?

Арнолд наистина си беше същият очилатко. Джил Пакстън все още е точно толкова красива. И да, намерих някой, с когото да отида на срещата...

Няма да забравя мига, когато го видях. Широки рамене, бял костюм. Какво се е случило с онова малко невзрачно момченце? Да, беше Стивън, с когото учих в началното училище и той ми се усмихна със срамежливата си усмивка.

Стивън имаше двама сина и съпруга. А аз - котка, корвет, който не можех да карам, както и шанса да се омъжа за човека, за когото мечтаех. Имаше дни, когато си мислех, че "... и заживели щастливо до края на живота си" – е просто един мит, измислен от невротици. Имаше дни, когато най-често повтаряния рефрен в семейството ни беше: "Мразя те, че не си истинският ми брат". Бързо осъзнахме, че злобата и агресията могат да бъдат намалени, но трябва да се работи върху това.

Всяко лято, момчетата се връщаха след гостуване при баща си и разказваха истории за вълшебната ваканция. След това благосклонно ни обръщаха внимание и на нас със Стивън, а това означаваше, че скоро трябва да очакваме бунт срещу правилата, наредбите, домашните работи и осъзнаването, че лятото е приключило. А когато понякога бяхме буквално убити от „необразцовото” поведение на децата, отношенията ни със Сивън, стигаха до застой. Понякога през целия ден аз не забелязвах дори помен от усмивката на лицето му.

Веднъж ми каза: "Уморих се. Вчера в 6 часа сутринта карах като състезател, за да може Франк да хване самолета, а той ми каза: „Знаеш ли кой е най-хубавият ми ден за цялото лято?" Това е, когато сляза от самолета и видя лицето на баща ми." Оставете щастливите истории за приемни семейства. Да бъдеш баща на осиновените деца е много трудно.

Сега ние със Стивън сме най-добрите родители - баба и дядо. С течение на времето се научихме да споделяме празниците, да приемаме и други гледни точки при възпитанието, научихме децата да обичат другите, колкото себе си. Когато се сбогувахме с идеята за щастливо семейство, което си представяхме в началото и разбрахме, че семейство е едно много по-широко понятие, всичко бавно започна да си идва на мястото.

Изминаха доста години. Децата напуснаха гнездото. Ожениха се. Внуците идват да ни посещават от време на време. Стивън ми се усмихва все още със срамежливата си усмивка, а аз се подготвям за срещата, която ще бъде през септември - 50 години от нашето дипломиране... Чудя се - дали Арнолд Розенберг е същият очилат учен и дали Джил Пакстън е все същата красавица?...

КАК ДА ЖИВЕЕМ ЗАЕДНО ЦЯЛ ЖИВОТ

1. Не забравяйте магията на вашата първа среща, особено в онези дни, когато чувствате, че я няма.
2. Вярвайте, че тази магия ще се случи отново.
3. Радвайте се, че сте омъжена за този, който споделя всичките ви интереси, дори и ако той ви говори неща, които бихте предпочели да не слушате.
4. Не сменяйте веднага игривостта и кокетството с домакинската работа. Тя може да почака!
5. Бъдете добри и честичко казвайте благодаря.
6. Не питайте, ако не искате да чуете отговора.
7. Хуморът ще ви позволи да видите нещата в правилната перспектива.
8. Внимавайте за какво се карате – има неща много по-важни от бъркотията на рафта в банята или на бюрото му.
9. Понякога още една чаша вино е всичко, което е нужно.
10. Организирайте поне веднъж маратон с гледане на любимите си телевизионни сериали.
11. Само защото сте си помислили нещо, съвсем не означава, че непременно трябва да го кажете.
12. Само защото сте си помислили нещо, съвсем не означава, че непременно трябва да го кажете. (Това не е грешка и не е случайно повторение!)
13. Танцувайте блус в хола, само двамата, поне от време на време.
15. Ценете старостта заради възможността да живеете в настоящето. По това време не помним миналото, а бъдещето не може да бъде гарантирано.
16. Направете така, че той да започне да спортува - сложете спортен сак на видно място, където ще бъде пред очите му през цялото време.
17. Как бихте преживели последния си ден с него? Планирайте го и го направете.
18. Спазвайте своя обет!
19. Често си напомняйте защо се влюбихте в него!
20. Всеки ваш разговор не трябва да започва със списък на това, какво ви боли.
21. Няма нищо лошо в това да поплачете пред партньора си, но не го превръщайте в свой психотерапевт.
22. Пригответе му вечеря, сякаш чакате на гости цяла компания.
23. Отделяйте време през седмицата, когато няма да си говорите за работа или за децата.
24. Не злоупотребявайте с фразата "Кажи ми истината", ами ако не сте готови за цялата истина?!
25. Купете си рамка и сложете негова снимка на стената - или на вашия работен плот.
26. При всеки негов рожден ден вдигайте тост за това, което ви е изненадал тази година.
27. Не се заблуждавайте, че сте единствените, които изпитват затруднения.
28. В дните, когато той прави грешки, големи или малки, една след друга, не забравяйте теорията на Гещалт, че цялото е повече от сбора на неговите части. Съсредоточете се върху цялото.
29. Не е нужно да се съгласявате за всичко с него. Това включва политиката, религията и някои негови роднини.
30. Ако искате той да се грижи за здравето си, просто скрийте чипса.
31. Винаги го хвалете за успехите и напредъка.
32. Ако ви изпрати картичка, която стопля сърцето ви, поставете я на видно място.
33. Когато той влиза в стаята, преди да кажете нещо, обърнете внимание на езика на тялото му.
34. Следвайте само собствените си съвети.
35. Не забравяйте думите на Били Кристъл: "Бих искал да мисля, че има рай и той започва с най-щастливият ден във вашия живот. Отново ще бъда на 18, а Джанис (съпругата му в продължение на 43 години) ще се появи пред мен по бикини, аз ще я последвам... и всичко ще започне отначало... "


                                                                                  Автор: Айрис Рут Пастор