Ирландският и британски актьор Майкъл Гамбън, най-известен с ролята си на директора на Хогуортс Дъмбълдор в сагата за Хари Потър, почина на 28 септември 2023 г. на 82-годишна възраст. Публиката го запомни като старец с брада - но какъв е бил в младостта си?

Майкъл Гамбън е роден през 1940 г. в Дъблин в семейството на шивачка и инженер. Когато е на шест години, той и родителите му се преместват в Лондон. Гамбън получава строго католическо възпитание и на 21-годишна възраст усвоява професията на технически инженер. Тогава обаче младият мъж решава драстично да промени живота си - и го прави с голяма доза изобретателност. На 24-годишна възраст Гамбън пише писмо до театралния импресарио, който ръководи дъблинския Gate Theatre, като прилага автобиография, описваща богата и напълно измислена театрална кариера. Номерът сработва и го наемат. 

Липсата на образование или опит напълно се компенсира от таланта на дебютанта, а Гамбън дори успява да привлече вниманието на великия Лорънс Оливие, който тъкмо набирал актьори за новата трупа на Народния театър.

Но неговата филмова кариера започва да се развива успешно, когато Майкъл вече е над 40. През 80-те години Гамбън играе редовно и печели признание както от публиката, така и от критиците. Той ще получи първата от четирите телевизионни награди BAFTA през 1987 г.

Е, най-известната му роля, въпреки факта, че филмографията му съдържа много ярки образи, включително ролите на крал Джордж V и дори президента на САЩ Линдън Джонсън, остава Албус Дъмбълдор. Трябва да се отбележи, че актьорът се включва в снимките на магическата сага едва в третия филм, Хари Потър и затворникът от Азкабан, заменяйки актьора Ричард Харис в ролята на директор на Хогуортс, който почина през 2002 г., поради което създателите бяха принудени да търсят нов актьор.