Всички знаем, че е много лесно да подправиш една снимка, но можете ли да разпознаете истинската от фалшивата снимка? Според скорошни проучвания 60% успяват да познаят кога една снимка е била променена, но само 45% от тях успяват да посочат конкретната част от изображението, която е била изменена.

Днес ви предлагаме да си направите подобен тест и да разберете дали сте достатъчно наблюдателни.

Въпросите:

1. Един или повече от тези персонажи са добавени допълнително и не присъстват на оригиналната снимка. Кои са те?

2. Добавени са допълнителни детайли върху тази статуя. Къде са?

3. Ще познаете ли кое е излишното в тази снимка?

4. На някого не му е тук мястото.

5. Някой е добавен допълнително на снимката. Велосипедистът или влюбените?

6. По Мона Лиза има две промени. Ще ги откриете ли?

7. Можете ли да намерите пандата?

Отговорите:

1. Правилният отговор е лисицата. Снимката е заснета по време на епидемия от антракс в Русия. Болестта е засегнала предимно елените, така че лисиците не са били ваксинирани. Може да разберете, че лисицата е добавена по сянката й – тя хвърля сянката си наляво, докато останалите – надясно.

2. Това е Триумфална арка на площад „Карусел“. Такива колесници винаги са изобразявани с четири коня, защото са реплика на Конете на свети Марк – римска статуя от IV век пр.Хр, намираща се във Венеция.

Можехте да разпознаете промяната и без да знаете такива исторически факти. Просто пребройте краката на конете – те са 8, а не 12, както би трябвало да е, ако конете наистина бяха 6.

3. Сватбена снимка от китайската провинция Юнан. Местността е известна със своите чайки, но в нея не живеят никакви пингвини. Другият добавен елемент е фотографът, чието отражение във водата изглежда съмнително.

4. Снимката е от голям фестивал на животновъдите в Мадрид. На този фестивал хиляди овце от породата „Мерино“ се водят в града. Козите обаче не участват, така че тук имаме една коза натрапник.

5. Снимка от тазгодишния Тур дьо Франс, така че място на тази снимка няма двойката влюбени.

6. Забелязахте ли зелените очи на Мона Лиза? Според историците е изключено един италиански художник да изобрази жена със зелени очи. Зеленооките са били смятани за вещици може би защото в Италия много рядко се раждат хора със зелени очи.

Роклята на Мона Лиза също е променена.

Бонус: