Ако обичате картофи и търсите начин често да ги включвате в ястията си, в днешното ни предложение има печен картоф… под формата на бисквити. Ето и как да си го приготвите:
Необходими продукти за 20 бисквити:
• 1 среден печен картоф
• 2 чаши универсално брашно
• 1 с.л. бакпулвер
• 1/4 ч.л. сода
• 1 ч.л. сол
• 1/2 ч.л. смлян черен пипер
• 6 с.л. обезсолено масло, нарязано на кубчета и 2 с.л. разтопено
• 1/4 чаша настърган чедър
• 2 с.л. нарязан на ситно лук
• 1 чаша мътеница
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната до 220 градуса. Сложете хартия за печене в съда, в който ще печете бисквитите и го оставете настрана.
Сгответе картофа в микровълновата, във фурната или във вряща вода и проверете с вилица кога е готов. Оставете го напълно да изстине. Обелете го картофа и го настържете с ренде.
В голяма купа смесете брашното, бакпулвера, содата, солта и черния пипер. Добавете маслото и оформете тесто, докато наподобява трохи с размер на грах. Добавете чедъра, лука и настъргания картоф.
Добавете мътеницата и разбъркайте с дървена лъжица, докато тестото се превърне в еднородна смес. Прехвърлете го върху добре набрашнена работна повърхност и месете докато стане гладко и нелепкаво. Сгънете тестото около 4 пъти, завъртайки го по посока на часовниковата стрелка след всяко сгъване. Потупайте тестото с ръце, докато стане с дебелина около 2 сантиметра.
Използвайте 5-сантиметрова кръгла формичка за бисквити, за да го нарежете на кръгчета. Поставете бисквитите върху подготвената тава за печене, като едва се докосват една друга. Трябва да се получат около 20 бисквити.
Намажете ги с разтопеното масло и печете до златисто кафяво, около 18 до 20 минути. Оставете да се охладят преди сервиране. Съхранявайте остатъците в херметичен съд в хладилника до 4 дни.
Споделете с любимите си хора!