През 2020-та година Сирни Заговезни се пада на 1-ви март.

Празникът се отбелязва точно 7 седмици преди Великден и седмица след Месни Заговезни. Той се нарича още Сирница, Прошка и Масленица.

Празникът Сирни Заговезни е с продължителност една седмица, през която се спазват определени обреди и обичаи. Той е свързан с прошката и кукерските игри.

Сирни Заговезни бележи началото на най-дългия пост през годината – Великият пост.

Вярва се, че това е и празникът, който бележи границата между зимата и пролетта.

Традиции на Сирни Заговезни

Палят се много огньове със слама още сутринта. Задължително е да те бъдат запалени на най-високото място в селото. Огньовете се прескачат за здраве, а нивите се очистват ритуално от най-младите, за да има берекет през годината

На този ден влюбените младежи хвърлят чавги в дворовете на любимите си. Те представляват дрянови клонки, оформени като стрели, които се приемат като обяснение в любов.

През Великия пост са забранени сватби и романтични предложения.

“Искам прошка, давам прошка!”

На Сирни Заговезни се иска прошка от най-близките хора. Традицията повелява по-младите да обикалят по-старите членове на семейството и да искат прошка: “Прощавай, прости!”. Прошка символизира християнското милосърдие и прошка от кръста от Голгота. Но в днешно време става дума за уважение, любов и почит към близките хора.

Трапезата на Сирни Заговезни

Задължително на трапезата на празника присъстват млечни храни. Приготвят се още баница със сирене или праз, яйца, обредна пита, бяла халва, рижа, печени ябълки.

Ритуалът Хамкане

След приключване на празничната вечеря на Прошка, идва ред на Хамкане с халва или яйце. Те се връзват на дълъг конец и децата трябва да хванат с уста, без да използват ръце. Дори допирането със зъби до яйцето е добър знак, защото означава, че ще се радвате на добро здраве през предстоящата година. Последният ритуал на този ден включва изгарянето на конеца и тълкуването на пламъка му от възрастните членове на семейството. Ако се забележи припламване на конеца и има млади за женени, то скоро ще има сватба. В случай, че конецът тлее, е на лошо. Ако конецът изгори бързо, то годината ще бъде плодородна и ще има много жито. А черупките от яйцата се хвърляли в курника, за да снасят повече кокошките.

На 1-ви март март имен ден празнуват всички, които носят имената Мартин, Мартина, Марта. Желаем ви много здраве, щастие и успехи!