В неделя – 26 февруари, честваме Сирни Заговезни. Празникът, известен и като Прошка, Сирница и Масленица, се отбелязва точно 7 седмици преди Великден в неделя и една седмица след Месни Заговезни.

Сирни Заговезни трае една седмица, през която се спазват определени обреди и обичаи. Той е свързан с прошката и кукерските игри. Празникът поставя началото на най-дългия пост през годината – Великият пост.
Според народната традиция това е и празникът, който бележи границата между зимата и пролетта.

Традиции на Сирни Заговезни

Сутринта започва със запалване на много огньове със слама. Задължително е да те бъдат запалени на най-високото място в селото. Огньовете се прескачат за здраве, а нивите се очистват ритуално от най-младите, за да има берекет през годината.

Това е и денят от годината, когато влюбените младежи хвърлят чавги в дворовете на любимите си. Те представляват дрянови клонки, оформени като стрели, които се приемат като обяснение в любов. През Великия пост са забранени сватби и романтични предложения.

Трапезата на Сирни Заговезни

Млечните храни – кисело мляко и сирене - задължително присъстват на трапезата. Наред с тях се приготвят баница със сирене или праз, яйца, обредна пита, бяла халва, рижа, печени ябълки.

“Искам прошка, давам прошка!”

Искането на прошка е характерно за празника. Традицията повелява по-младите да обикалят по-старите членове на семейството и да искат прошка: “Прощавай, прости!”. Прошка символизира християнското милосърдие и прошка от кръста от Голгота. Но в днешно време става дума за уважение, любов и почит към близките хора.

Ритуалът Хамкане

След приключване на празничната вечеря на Прошка, идва ред на Хамкане с халва или яйце. Те се връзват на дълъг конец и децата трябва да хванат с уста, без да използват ръце. Дори допирането със зъби до яйцето е добър знак, защото означава, че ще се радвате на добро здраве през предстоящата година.

Последният ритуал на този ден включва изгарянето на конеца и тълкуването на пламъка му от възрастните членове на семейството. Ако се забележи припламване на конеца и има млади за женени, то скоро ще има сватба. В случай, че конецът тлее, е на лошо. Ако конецът изгори бързо, то годината ще бъде плодородна и ще има много жито. А черупките от яйцата се хвърляли в курника, за да снасят повече кокошките.