Жена в Америка беше обвинена, че симулира бременност, за да излезе в отпуск по майчинство, но колегите й забелязаха редица нередности.

43-годишната Робин Фолсъм е обвинена в даване на фалшиви изявления и в измама със самоличност, съобщи главният прокурор Крис Кар в понеделник.

„Измами от държавни служители няма да бъдат толерирани“, казва Кар в изявлението си.

„Работейки с независимия генерален инспектор на Джорджия, успяхме да открием, разследваме и сложим край на тази предполагаема измама. Ние винаги ще се изправим, за да защитим доларите на данъкоплатците и с нетърпение очакваме да представим нашия случай в съда."

Фолсъм е работила като директор на външните работи в Агенцията за професионална рехабилитация на Джорджия (GVRA), роля, в която тя контролира маркетинга и медийните комуникации на агенцията.

Според Дейли Стар тя е печелела около 100 000 долара годишно. След като казва на шефовете си, че е бременна, Фолсъм обявява, че е „родила“ през май 2021 г. Само месеци преди това обаче един от нейните колеги става подозрителен, когато забелязва, че част от стомаха на Фолсъм сякаш „излиза“ от тялото й, което от своя страна ги кара да мислят, че това е фалшива подутина.

В същото време тя изпраща снимки на предполагаемото си новородено бебе, но те са противоречиви, тъй като на всяка показва бебе с различни тонове на кожата.

В прессъобщение от Службата на главния инспектор се казва: „През октомври 2020 г. Фолсъм информира отдела за човешки ресурси, че е бременна, и в крайна сметка обявява, че е родила през май 2021 г.

Малко след това ръководството на GVRA получава имейл от лице, което твърди, че е баща на детето и заявява, че Фолсъм е получила задължителна почивка за няколко седмици след раждането. В резултат на това GVRA одобрява приблизително седем седмици платен отпуск по майчинство.

В същото време става ясно, че Държавната служба за жизненоважни записи не притежава акт за раждане, в който Фолсъм е посочена като майка, а прегледът на медицинските и застрахователните досиета не открива индикации, че Фолсъм някога е раждала дете.

Обвинението за измама със самоличност носи наказание от 1 до 10 години затвор и/или глоба „до 100 000 долара“, докато обвиненията с фалшиво изявление носят наказание от 1 до 5 години и/или глоба от 1000 долара.

В изявление на генералния държавен инспектор Скот Макафи се казва: „Всички държавни служители, и особено тези, които общуват с медиите и широката общественост от името (на) своята агенция, трябва да се придържат към най-високите стандарти за почтеност и честност.”