Оказва се, че Ван Гог, Микеланджело, Да Винчи и компания са по-гениални, отколкото сме си мислели и умело са скрили шифровани послания в своите картини.

Сътворението на Адам - Микеланджело

Картината е една от най-известните в Сикстинската капела, но вижте „облака“, върху който се намира Бог, вдъхващ живот на Адам. Не ви ли прилича на мозък? Микеланджело, който от малък се увлича по анатомия и е направил първата си дисекция на труп на 17 години, е черпил вдъхновение от човешкото тяло за тази си творба. Специалистите по невроанатомия отбелязват, че нивото на детайлите в картината показва добро познаване на човешкия мозък, включително и на по-малко известните му елементи. Има няколко теории защо Микеланджело е нарисувал този мозък. Едната е, че по този начин е искал да изрази, че Бог вдъхва божествено познание на Адам. Другата, която е по-широко застъпена, е, че това е своеобразен бунт към църквата, която по това време е отричала науката.

Пророк Закария - Микеланджело

Микеланджело завършва тази картина в Сикстинската капела през 1512 г. Тази религиозна творба изобразява пророк Закария, един от по-малко известните пророци от Библията. Картината е поискана от тогавашния папа Юлий II, който имал обтегнати отношения с художника. Затова се смята, че Микеланджело нарочно е нарисувал пророк Закария така, че да прилича на папата. Освен това на заден фон Микеланджело изобразява двама ангели, единият от които е поставил палеца си между показалеца и средния пръст - обиден знак за онова време, за който се предполага, че е насочен именно към папата.

Портертът на Арнолфини - Ян ван Ейк

Художникът от XV век Ян ван Ейк не се е сдържал и е включил собствения си образ в прочутата си картина „Портрет на Джовани Арнолфини и неговата съпруга“. На латински, на стената зад влюбената двойка, художникът е написал „Ян ван Ейк беше тук, 1434“.  

Картината е позната още и със заглавието „Сватбата на Арнолфини“, защото според някои изобразява точно момента на сключването на брака на семейството, а картината служи за красив спомен и документ. По това време не е било нужно да се ходи до църквата, за да се ожените. Можело е да се ожените и на друго място, както е в случая в спалнята. Свидетелите на церемонията се виждат в огледалото. Вероятно единият от персонажите, отразяващ се в огледалото, е самият художник Ян ван Ейк. Жестът с вдигнатата ръка на Джовани Арнолфини се тълкува като даване на клетва за вярност. Свързаните ръце на младоженците е кулминацията на сватбената церемония.

Мона Лиза - Леонардо да Винчи

Може би най-известното произведение на изкуството е създадено от прочутия Леонардо да Винчи между 1502 и 1506 г., макар че той продължава да работи по него до 1517 г. Картината се намира в Лувъра и по цялото платно се виждат цифри и букви – от инициалите на художника в лявото око на Мона Лиза до числото 72 в арката на моста на заден фон. Някои считат, че е възможно творбата да е нарисувана още през 1490 г. или малко по-късно, тъй като на гърба на картината е изписано числото 149, а четвъртата цифра е заличена. Освен това през 2015 г. френски учени откриха, че под картината се крие друг женски портрет. Те предполагат, че изображението отдолу е било черновата, върху която Да Винчи е изрисувал своя шедьовър.

Пролет – Сандро Ботичели

Оказва се, че художникът е имал слабост към цветята и притежавал завидни ботанически познания. В картината му „Пролет“ учените са открили 500 различни вида цветя и всички те са изрисувани с такива детайли, че могат веднага да бъдат разпознати.

Тайната вечеря – Леонардо да Винчи

Много се е говорило за тайните послания в „Тайната вечеря“, като много от тях, според нас, са си фантазии на „експертите“. Например компютърният специалист Славиша Пеши твърди, че при налагане на полупрозрачна версия върху оригинала, в двата края на масите се появяват рицари тамплиери, а някой държи бебе отляво на Исус. Музикантът Джовани Мария Пала пък отбелязва, че ръцете и хлябовете на масите са всъщност музикални ноти, които формират композиция. Ако ги прочете от дясно наляво (както е писал Да Винчи) ще зазвучи 40-секундна мелодия. Накрая Сабрина Галиция обяснява, че в картината е закодиран математически пъзел, който показва, че краят на света ще настъпи през 4006 г.

Портрет на мадам Х – Дж. Сарджънт

Жената, изобразена на този портрет от 1884 г., е парижката светска красавица Виржини Амели Готро. Самият художник Джон Сарджънт я помолил да му позира, надявайки се, че портретът ще го направи известен, но планът му не се осъществил както го бил замислил.

На картината Виржини Готро е облечена с черна вечерна рокля, а презрамките ѝ са от скъпоценни камъни. Първоначално дясната презрамка е била нарисувана паднала на рамото, но това се приело като нещо доста дръзко и предизвикало истински шок. Затова Сарджънт решил да го промени и нарисувал презрамката вдигната, но вредата вече била сторена и заради скандала художникът трябвало да напусне Париж (представяте ли си?). Той все пак успява да продаде картината на музея „Метрополитън“.

Посланиците – Ханс Холбайн Младши

Виждате ли черепа на тази картина? Не? Ако погледнете към картината под малък ъгъл отляво – така че тя да остане в периферното ви зрение, ще забележите, че черепът всъщност е доста голям и се намира на преден план. Холбайн е скрил напуканото лице на зловещо ухилен череп, който е част от традиционния художествен похват momento mori („помни, че ще умреш“), използван за придаване на творбите духовно-поучителен характер, като да напомнят, че този свят е преходен и че трябва да се живее добродетелно.

Кафе тераса през нощта - Винсент ван Гог

Според някои експерти картината на Винсент ван Гог „Кафе тераса през нощта“ всъщност е замислена като модерен вариант на „Тайната вечеря“ на Да Винчи. Ван Гог е бил религиозен, а баща му е бил свещеник. На картината се виждат точно 12 души в кафенето, а фигурата с дълга коса в средата, която напомня на Исус, стои пред кръст, който се вижда в рамката на прозореца.

Бакхус – Караваджо

Портретът на римския бог на виното е създаден през 1595 г. През 1922 г. картината е реставрирана и почистена, при което специалистите забелязват, че Караваджо е скрил свой автопортрет в една каничка с вино.