„Властелинът на пръстените“ е от онези филми, които пресъздават магията на фентъзи жанра до голяма степен и благодарение на костюмите. Неслучайно един от 11-те Оскара, с които е отличена последната част от трилогията, е именно за тази част от перфектно изпипаните елементи на продукцията. Без съмнение героинята, изобразена с най-много костюми във филма, е Арвен, изиграна от ослепителната Лив Тейлър. Въпреки че образът на Арвен в книгите на Дж. Р. Р. Толкин не е силно представен, режисьорът Питър Джаксън компенсира това в екранизацията на сагата. Принцесата приковава вниманието на зрителя с всяка своя поява – пленително красива и с отлично изработени костюми. Всеки от тях е съставен от много и различни елементи. Сигурни сме, че помните повечето от тях, но ето някои скрити детайли, за които не сте подозирали:

Има причина нейният първи костюм да изглежда неясно и замъглено

Първата поява на Арвен в „Задругата на пръстена“ е като привидение на Фродо, който е пронизан от отровното копие на един назгул. Докато отровата се разпространява и превзема цялото му тяло, Арвен се появява над него в бяла рокля и нещо като ореол, който описва нежната ѝ осанка. Причината за замъгления ѝ образ е изработката на самата рокля – вълната с вплетени метални елементи се спуска естествено и нежно. Но щом Арвен присяда до Фродо, цялостта и кройката на роклята биват нарушени и не изглеждат добре. Това е и причината роклята на „aнгел“, която ни е по-позната от сцената, да бъде сменена от дизайнерския екип.

Всички бродерии са ръчно зашити

Въпреки че модерните шевни машини имат опция за бродерия, екипът на Нджила Диксън, директор на костюмите в поредицата, не се възползва от нея. Машината би могла да направи перфектна и точна изработка, но Нджила предпочита всяка бродерия върху дрехите на Арвен да бъде шита на ръка – това включва дължината на подгъвите, маншетите и шевовете на нейните наметала и рокли.

Диадемата ѝ, направена в последния момент

За разлика от своя баща Лорд Елронд, който носи масивна сребърна корона, Арвен е с много деликатна диадема, съставена от пет части. Независимо от факта, че изработката изглежда като една от най-добрите, истината е, че е събрана от вече наличния реквизит. Малко преди да започнат снимките на „Задругата на пръстена“ частите са свързани буквално за час. Резултатът обаче е повече от красив.

Изработени са 17 различни медальона на Арвен

Емблематичният и най-разпознаваем медальон в трилогията е този на Арвен. След като тя го дава на своя любим Арагорн, той го носи винаги със себе си. Поради непрестанните битки, които героят води, медальонът често нарушава цялостта си. Това е причина и да бъдат изработени 17 негови копия.

Ярките цветове са резултат от многократно боядисване

За да постигнат точния нюанс на червения цвят на една от роклите на Арвен, Нджила Диксън и екипът й от дизайнери, пребоядисват кадифения плат многократно. Въпросната рокля Арвен носи в сцената, в която умира от злото, разпространяващо се от Мордор.

Костюмите отразяват нейната връзка с хората

Арвен е един от най-състрадателните образи във филма. Нейната връзка с Арагорн я прави изключително съпричастна към случващото се в Средната земя. Това се забелязва в част от тоалетите ѝ, които се отличават с изчистен и спемпъл дизайн. Такива дрехи тя носи по време на битката в началото на поредицата „Задругата на пръстена“, както и в края, в „Завръщането на Краля“, когато умира.

Най-трудният за изработка костюм е този за коронясването

Костюмите на Арвен в трилогията са многобройни, всеки от тях зашеметяващ и изискващ много часове работа. Един от най-сложните за изработка обаче е този, който тя носи по време на коронацията във финалната част на филма „Завръщането на Краля“. Дизайнът на короната, наподобяващ пеперуда, е един от най-трудните елементи. Бледо зеленият цвят на дрехите ѝ също отнема десетки часове работа.

Връщате ли лентата назад, за да проследите тези пропуснати елементи в костюмите на Арвен? Съвсем скоро може да откриете тези детайли по един съвсем нов и вълнуващ начин, наречен Lord of The Rings In Concert. Финалът на легендарната история „Завръщането на краля“ ще бъде представен във формата филм-концерт. Спектакълът ще се проведе на 24 април в зала „Арена Армеец“ на гигантски HD екран в перфектна симбиоза с оригиналния, внушителен саундтрак, изпълнен на живо от почти 300 души хор и оркестър. Билети за събитието могат да бъдат закупени на всяка каса на Eventim, OMV, билетен център НДК или онлайн на Eventim.bg.